AktualnoEvropa

Omikron tudi na Češkem, Nizozemskem in v Avstraliji, Izrael zapira meje za vse tujce

Oblasti na Češkem, Nizozemskem in v Avstraliji so potrdile prve primere koronavirusne različice omikron v teh državah. Izrael bo za omejitev širjenja nove različice danes zaprl meje za vse tujce, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

 

Na Češkem so prvi primer nove različice, ki se po prvih ugotovitvah zelo hitro širi, potrdili v bolnišnici v mestu Liberec na severu države, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Pacientka je prišla v državo iz Namibije prek Južne Afrike, kjer so nedavno kot prvi potrdili primere nove različice, ima pa blage simptome bolezni.

Nizozemske zdravstvene oblasti so danes potrdile, da so med 61 okuženimi potniki na letalih, ki sta se v petek na Nizozemsko vrnili iz Južne Afrike, doslej potrdili 13 primerov različice omikron. “Preiskave še niso končane. Novo različico bi lahko odkrili še v kakšnem vzorcu,” so po poročanju AFP sporočili s tamkajšnjega Nacionalnega instituta za javno zdravje.

V Avstraliji pa so različico omikron prvič potrdili pri dveh potnikih, ki sta v soboto iz Južne Afrike pripotovala v Sydney, so danes sporočile regionalne zdravstvene oblasti. Potnika sta v Avstralijo priletela z letalom Qatar Airways prek Dohe.

V Izraelu, kjer so novo različico prvič potrdili v petek, bo od danes zvečer veljala prepoved vstopa v državo za vse tuje državljane, z izjemo posameznih primerov, ki pa jih bo moral odobriti poseben odbor, so danes po navedbah AFP sporočili iz urada izraelskega premierja.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je novo različico novega koronavirusa B.1.1.529 v petek označila za skrb vzbujajočo. Glede na prve ugotovitve bi bila lahko ta različica bolj nalezljiva kot druge. Za različice novega koronavirusa, ki jih WHO označi kot skrb vzbujajoče, velja, da so bodisi bolj nalezljive bodisi povzročijo težji potek bolezni. Poleg tega pri njih obstaja nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button