EvropaSvet

Okoli 20 držav Ukrajini ponudilo novo vojaško pomoč

Okoli 20 držav je Ukrajini ponudilo novo vojaško pomoč, je danes dejal ameriški obrambni minister Lloyd Austin. Na drugem srečanju vojaške kontaktne skupine za Ukrajino, ki je tokrat potekalo prek spleta, so sodelovali obrambni ministri iz več kot 40 držav.

 

 

Ministre je nagovoril ukrajinski kolega Oleksij Reznikov, ki jim je predstavil stanje v Ukrajini, ki se od 24. februarja brani pred rusko invazijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Austin je pozdravil zagon donacij in dobav orožja Ukrajini po prvem srečanju te skupine v ameriškem letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji pred štirimi tedni.

Ob novih napovedih pomoči je Austin dejal, da “veliko držav podarja nujno potrebno topniško strelivo, obalne zaščitne sisteme, tanke in ostala oklepna vozila”. Mnogo ostalih držav Ukrajincem ponuja možnost usposabljanja vojakov.

Po Austinovih besedah se je Danska zavezala, da bo Ukrajini poslala protiladijski raketni sistem Harpoon, Češka pa ponuja bojne helikopterje, tanke in raketne sisteme.

Austin javnosti ni zaupal, kaj vse vključuje 40 milijard ameriških dolarjev vreden paket pomoči za Ukrajino, ki so ga sprejele ZDA. Kot navaja AFP, se namreč pojavljajo špekulacije, da bodo Američani Ukrajincem dobavili tudi rakete, ki bi med drugim omogočale tudi precizne napade znotraj meja Rusije.

Ameriški obrambni minister je dodal, da se bo vojaška kontaktna skupina za Ukrajino naslednjič srečala 15. junija, ob zasedanju ministrov držav članic Nata v Bruslju.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button