Evropa

Odstopila vodja ukrajinskega urada Amnesty International

Vodja ukrajinskega urada nevladne organizacije za človekove pravice Amnesty International Oksana Pokalčuk je odstopila s položaja. Ob tem je zaradi nedavne objave poročila o ogrožanju civilistov s strani ukrajinskih sil mednarodno organizacijo obtožila podpiranja proruske propagande.

 

Organizacija Amnesty International je v poročilu, ki je bilo objavljeno v četrtek, zapisala, da ukrajinske oborožene sile kršijo mednarodno pravo in ogrožajo civiliste, saj vzpostavljajo oporišča v stanovanjskih četrtih, šolah in bolnišnicah.

“Kdor ne živi v državi, ki so jo zasedli okupatorji, ki jo trgajo na koščke, se verjetno ne zaveda, kaj pomeni obsojanje obrambne vojske,” je Oksana Pokalčuk v petek zvečer zapisala na družbenih omrežjih. “Ni besed v nobenem jeziku, ki bi lahko to dopovedale nekomu, ki ni izkusil te bolečine,” je dodala in podala svoj odstop s položaja.

Kot je zapisala, je poskušala opozoriti višje vodstvo Amnesty International, da je poročilo enostransko in da ne upošteva ukrajinskega položaja, a je niso poslušali.

Generalna sekretarka organizacije Agnes Callamard je v odgovor na odstop zapisala, da je bila Oksana Pokalčuk “cenjena članica osebja Amnesty International in je sedem let vodila ukrajinski urad z več pomembnimi uspehi na področju boja za človekove pravice”.

“Žal nam je, da zapušča organizacijo, a spoštujemo njeno odločitev in ji želimo vse dobro,” je dodala Callamardova.

V organizaciji Amnesty International po poročanju francoske tiskovne agencije AFP trdijo, da so s svojimi ugotovitvami seznanili tudi predstavnike v Kijevu, a do objave poročila niso prejeli njihovega odziva.

Oksana Pokalčuk odgovarja, da je bil rok za odziv prekratek. “Rezultat tega je, da je organizacija nenamerno objavila poročilo, ki se sliši kot podpora ruskim izjavam. Namesto da bi zaščitilo civiliste, je postalo orodje ruske propagande,” je dejala.

V poročilu je Amnesty International naštela več primerov, ko naj bi ukrajinske sile civiliste izpostavile nevarnosti, med drugim v 19 mestih in vaseh v regijah Harkov in Mikolajiv ter v Donbasu, čeprav so obstajale izvedljive alternative.

“Ugotovili smo, da ukrajinske sile ogrožajo civiliste in kršijo vojno pravo s svojim delovanjem na naseljenih območjih,” so zapisali v poročilu. Ob tem so opozorili, da to nikakor ne upravičuje neselektivnih ruskih napadov.

Kijev je poročilo ostro zavrnil in dejal, da je povezano z rusko propagando. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Amnesty International obtožil, da si prizadeva ponuditi “amnestijo teroristični državi in prenesti odgovornost z agresorja na žrtev”.

Source
STA
Back to top button