AktualnoSosednje državeEvropa

Od petka za izstop iz avstrijske dežele Tirolska obvezen negativen test

Od petka bo ob izhodu iz avstrijske zvezne dežele Tirolska treba predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus, je danes sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Za to so se odločili, ker se v tej deželi širi bolj nalezljiva južnoafriška različica novega koronavirusa.

 

Zaradi hitrega širjenja južnoafriške različice bo moral od petka vsakdo, ki bo želel zapustiti Tirolsko, predložiti negativen izvid testa na koronavirusa, ki ne bo starejši od 48 ur. Ukrep, ki ne bo veljal za območje Vzhodne Tirolske in otroke, bo predvidoma v veljavi deset dni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kurz je danes uvedbo ukrepa utemeljil s tem, da je AstraZenecino cepivo proti covidu-19 precej manj učinkovito proti tej različici koronavirusa. Po njegovih besedah je treba storiti vse, da bi preprečili ali vsaj upočasnili širjenje južnoafriške različice po Tirolskem in v druge dele Avstrije.

O tem ukrepu so se po njegovih besedah dogovorili s tirolsko deželno vlado, ki je sicer v minulih dneh ostro nasprotovala temu, da bi za njihovo deželo veljali drugačni ukrepi kot za druge dele Avstrije.

Nadzor nad spoštovanjem teh pravil bodo na mejah dežele izvajali policisti in vojaki, je povedal notranji minister Karl Nehammer. Kdor pri sebi ne bo imel izvida testa, mu grozi kazen v višini do 1450 evrov.

Zvezna vlada je sicer že v ponedeljek za Tirolsko izdala opozorilo pred potovanji. Ob tem je ljudi, ki so bili v zadnjih dveh tednih v tej zvezni deželi, pozvala k testiranju.

Tirolske deželne oblasti so predstavile tudi svoj paket omejitvenih ukrepov, med drugim poziv ljudem k omejitvi gibanja, obvezno predložitev negativnega izvida testa na novi koronavirus pred vstopom na žičnico ter obsežno testiranje s testi PCR na območjih z visoko sedemdnevno incidenco.

Po ocenah strokovnjakov so doslej na Tirolskem potrdili okoli 300 primerov okužbe z južnoafriško različico koronavirusa. Število aktivnih primerov pa ocenjujejo na 129, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V ponedeljek se je sicer v Avstriji končala tretja ustavitev javnega življenja. Po vsej državi so lahko po šestih tednih vrata znova odprle vse trgovine, frizerji, muzeji in knjižnice. V deželah Dunaj in Spodnja Avstrija so se znova odprle tudi šole.

Source
STA
Back to top button