Obrambni ministri Nata o misijah v Afganistanu in Iraku

Obrambni ministri članic zveze Nato bodo drugi dan virtualnega zasedanja razpravljali o misijah v Afganistanu in Iraku. Odločitve o prihodnosti zavezniških sil v Afganistanu danes še ni pričakovati. Bodo pa ministri predvidoma dosegli dogovor o zagonu razširjene misije za usposabljanje v Iraku.

ZDA so s talibani dosegle dogovor, da se vse zavezniške sile iz Afganistana umaknejo do maja letos. Ta dogovor sedaj preučuje nova administracija pod vodstvom predsednika Joeja Bidna.

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg izpostavlja podporo mirovnemu procesu v Afganistanu. Talibane poziva k zmanjšanju nesprejemljivega nasilja, k pogajanjem v dobri veri in k uresničitvi zavez, da ne bodo več sodelovali z mednarodnimi terorističnimi skupinami.

Izpostavlja tudi, da je skupni cilj zaveznic jasen – Afganistan ne sme nikoli več postati zatočišče teroristov. Poudarja, da navzočnost zaveznic v državi temelji na določenih pogojih. Čeprav nobena zaveznica noče ostati tam dlje, kot je treba, ne bodo odšle, dokler ne bo pravi čas za to, je dejal.

Misija v Iraku je po Stoltenbergovih besedah prav tako ključna v boju proti terorizmu. Ministri naj bi se danes dogovorili o zagonu razširjene misije za usposabljanje, pri čemer je temeljni cilj preprečiti vrnitev teroristične skupine Islamska država.

Source
STA
Back to top button