Ob poplavah na zahodu Evrope pozivi k boju proti podnebnim spremembam

Razsežnosti naravne katastrofe na zahodu Evrope se še naprej večajo. Število žrtev uničujočih poplav in zemeljskih plazov narašča, obenem pa grozijo novi. Vremenska napoved za prihodnje dni je slaba. Iz sveta se medtem vrstijo izrazi sožalja in ponudbe pomoči, pa tudi ocene, da gre za še en dokaz, kako nujno je ukrepanje proti podnebnim spremembam.

Samo na zahodu Nemčije so do danes popoldne po uradnih podatkih našteli vsaj 103 mrtve, od tega 60 v zvezni deželi Porenje-Pfalška ter 43 v Severnem Porenju-Vestfaliji. V obeh deželah obenem pogrešajo še številne ljudi, samo v Porenju-Pfalški naj bi bilo pogrešanih skoraj sto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je dogodke zadnjih dni označil kot “tragedijo”, ki je nedoumljiva. Ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet je po seji deželnega parlamenta izrazil bojazen, da bo število žrtev še naraščalo. Premierka Porenja-Pfalške Malu Dreyer pa je položaj v svoji deželi označila kot “še vedno skrajno napet”.

Danes so se med drugim zaostrile razmere jugozahodno od Kölna, kjer se je zaradi obilnih padavin sprožilo več silovitih plazov, v tleh pa nastaja velik krater. Zrušile so se najmanj tri hiše in del zgodovinskega gradu. Po navedbah oblasti je mrtvih verjetno več, točna številka pa še ni znana. Poplave naj bi nastopile zelo hitro, tako da ni bilo časa, da bi prebivalce območja sploh posvarili pred nevarnostjo. Približno 50 ljudi so morali nato reševati s čolni.

Nemško obrambno ministrstvo je medtem zaradi izrednih razmer razglasilo vojaški alarm zaradi naravne katastrofe, kar pomeni, da lahko odgovorni na terenu hitreje sprejemajo operativne odločitve. Na terenu je sicer trenutno okoli 850 vojakov, njihovo število pa še povečujejo, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer je ob tem oborožene sile pozvala, naj bo reševanje prizadetih zdaj njihova prva prioriteta. Odredila je že začasno ustavitev vseh drugih dejavnosti, ki niso neposredno povezane z misijami v tujini.

Na poplavljenih območjih sicer danes začenjajo z ocenjevanjem škode in odpravljanjem posledic. A obenem meteorologi napovedujejo nadaljevanje slabega vremena ter svarijo pred novimi poplavami. Med drugim se bojijo, da bodo bregove prestopilo več rek in jezer v zvezni deželi Baden-Württemberg, v Porenju-Pfalški pa je do sobote v veljavi opozorilo o nevarnosti poplav za bolj ali manj celotno deželo.

S poplavami se bojujejo tudi sosednje države, še posebej Belgija, kjer so doslej po navedbah guvernerja najhuje prizadete province Liege Herva Jamarja potrdili 23 mrtvih. Kot je še povedal, so medtem na strehah še vedno ujeti številni ljudje, ki že najmanj 36 ur niso ničesar zaužili. Po podatkih belgijskega notranjega ministrstva je mrtvih najmanj 20 ljudi, 20 so jih rešili.

Belgijski premier Alexander De Croo je zadnje dni označil kot najhujše doslej za Belgijo ter 20. julija razglasil za nacionalni dan žalovanja.

Iz sveta se medtem vrstijo izrazi sožalja in pripravljenosti na pomoč, med drugim iz zveze Nato in Evropske komisije ter številnih držav.

Belgija je za pomoč v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito zaprosila že v sredo, za zdaj pa so se odzvale tri države. Francija je poslala čolne, helikopterje, več ekip, Avstrija čolne, Italija pa reševalno ekipo, helikopterje in čolne.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem poudaril, da “je EU polno solidarna z Belgijo v teh težkih časih in ji nudi konkretno pomoč. Izražamo sožalje družinam, ki so izgubile svoje ljubljene.”

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je medtem danes v odzivu na katastrofo na zahodu Evrope med drugim izpostavila, da gre za jasen znak podnebnih sprememb in tega, kako nujno je ukrepati proti njim.

“Intenzivnost in dolžina trajanja tokratnih dogodkov” sta po njenih besedah tista, ki nam po navedbah znanstvenikov jasno kažeta, da smo priča podnebnim spremembam in da proti njim resnično moramo ukrepati.

Da se mora tudi Evropa očitno že soočiti s posledicami podnebnih sprememb in da je treba nujno ukrepati proti njim, so spričo katastrofalnih poplav poudarili tudi številni nemški politiki. Med njimi so glavni favoriti za novega nemškega kanclerja, konservativni Laschet, socialdemokrat Olaf Scholz in zelena Annalena Baerbock, pa tudi predsednik Steinmeier.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button