Ob evropskem letu železnic številni dogodki za spodbujanje trajnostnega prevoza

Leto 2021 je evropsko leto železnic. Namen pobude Evropske komisije je med drugim prispevati k uresničevanju ciljev evropskega zelenega dogovora na področju prometa, saj je železniški promet okolju bolj prijazen. Železniški promet bodo kot trajnosten, pameten in varen način prevoza spodbujali z vrsto dogodkov po vsej celini, so poudarili v Bruslju.

 

Po besedah evropske komisarske za prometa Adine Valean mora biti prihodnja mobilnost trajnostna, varna, udobna in cenovno dostopna. “Železnice ponujajo vse to in še veliko več. Z evropskim letom železnic imamo priložnost, da ponovno odkrijemo to vrsto prevoza. Z različnimi ukrepi bomo železnicam pomagali v celoti izkoristiti njihov potencial,” so komisarko povzeli v sporočilu za javnost.

V EU sicer železniški promet prispeva manj kot 0,5 odstotka izpustov toplogrednih plinov, povezanih s prometom, zaradi česar je ena najbolj trajnostnih oblik potniškega in tovornega prometa, so med prednostmi še zapisali pri komisiji. Železnice so, kot so dodali, tudi izjemno varne ter prek vseevropskega prometnega omrežja povezujejo ljudi in podjetja po vsej EU.

Kljub tem prednostim se po železnicah prevaža le približno sedem odstotkov potnikov in 11 odstotkov blaga. Namen evropskega leta železnic je predvsem povečati te številke, so še zapisali.

Source
STA
Back to top button