Novembra nepričakovano visoka rast industrijske proizvodnje v območju evra

Industrija v območju evra je novembra lani šesti mesec zapored nadaljevala okrevanje po hudem padcu, ki ga je spomladi povzročil izbruh novega koronavirusa. Novembra so podjetja povečala proizvodnjo v primerjavi s predhodnim mesecem za 2,5 odstotka, je danes v Luxembourgu sporočil statistični urad Eurostat.

 

Analitike je visoka rast obsega industrijske proizvodnje presenetila. V povprečju so pričakovali le skromno okrepitev za okoli 0,2 odstotka, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg tega je bila tudi oktobrska rast obsega industrijske proizvodnje višja, kot so kazale prve ocene. Po revidiranih podatkih Eurostata je bila ta v državah z evrom v primerjavi s septembrom 2,3-odstotna, kar je 0,2 odstotne točke več od prvotnih izračunov.

Rast proizvodnje je bilo novembra opaziti predvsem pri sredstvih za investicije, ki se je v območju evra v primerjavi s predhodnim mesecem povečala za sedem odstotkov. Proizvodnja blaga za vmesno porabo se je povečala za 1,5 odstotka, medtem ko se je proizvodnja trajnih potrošnih dobrin zmanjšala za 1,2 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin za 1,7 odstotka, energentov pa za 3,9 odstotka.

Kako hudo je koronska kriza prizadela industrijo, kažejo primerjave na letni ravni. Novembra lani je bil obseg industrijske proizvodnje v območju evra za 0,6 odstotka nižji kot novembra 2019. A tudi ta številka je občutno boljša od pričakovanj analitikov, ki so se gibala okoli 3,2-odstotnega zmanjšanja.

Ti podatki so še en dokaz več, da je koronska kriza industrijo veliko manj prizadela kot storitveni sektor, ki je od jeseni ponovno ohromljen zaradi novih omejitev, je komentirala dpa.

V celotni EU je bila novembra lani rast obsega industrijske proizvodnje na mesečni ravni 2,3-odstotna, medtem ko se je na letni ravni zmanjšala za 0,4 odstotka. Podatki za Slovenijo so precej skromnejši – od oktobrskega je bil obseg industrijske proizvodnje novembra večji za 0,2 odstotka, za tistim iz novembra 2019 pa je zaostal za 0,8 odstotka.

 

 

Source
STA
Back to top button