Nova vodja Slovenskega kulturnega centra v Berlinu je Saša Šavel Burkart

Vodenje Slovenskega kulturnega centra (SKC) Berlin je z 9. januarjem prevzela Saša Šavel Burkart. Novoimenovana kulturna atašejka, ki je, kot so zapisali na ministrstvu za kulturo, izjemna poznavalka slovenske in nemške sodobne umetniške produkcije, je nasledila Gregorja Jagodiča, ki je center vodil do konca maja 2020.

Novinarka in magistrica antropologije vsakdanjega življenja Saša Šavel Burkart je bila dolgoletna novinarka in urednica različnih oddaj s področja kulture in umetnosti na Televiziji Slovenija ter avtorica številnih dokumentarnih oddaj s področja vizualne umetnosti in kulture.

Med letoma 2011 in 2019 je bila urednica uredništva oddaj o kulturi na TV Slovenija. Vrsto let je med drugim spremljala in poročala z linškega festivala za tehnologijo, družbo in umetnost Ars Electronica, baselskega sejma umetnosti Art Basel, z Documente v Kasslu in Berlinala.

Je prejemnica treh štipendij za bivanje v različnih nemških mestih, med drugim je bila med letoma 2008 in 2009 deset mesecev štipendistka prestižne mednarodne štipendije EJF za novinarje na Freie Universität Berlin, v okviru katere je pripravila obsežno študijo o turško-nemški kinematografiji, so zapisali na ministrstvu za kulturo.

SKC v Berlinu je ministrstvo za kulturo ustanovilo skupaj z ministrstvom za zunanje zadeve z namenom, da bi povezal slovenski in nemški kulturni prostor. V središču njegovega delovanja je kulturna diplomacija, promocija slovenske kulture in umetnosti, seznanjanje o sodobnih smernicah s področja kulture in umetnosti ter o slovenski kulturni dediščini v Nemčiji kot tudi sodelovanje slovenskih in nemških ustvarjalk in ustvarjalcev.

Deluje v okviru slovenskega veleposlaništva v Berlinu in je druga kulturna ustanova Republike Slovenije v tujini. Prva je bila Skica oziroma Slovenski kulturnoinformacijski center v Avstriji, ustanovljen leta 2011 na Dunaju. Na mesto vodje SKC v Berlinu je bil od 1. junija 2016 do 31. maja 2020 razporejen Gregor Jagodič.

Source
sta.si
Back to top button