Nov spor med Londonom in Brusljem glede cepiv

Raab: Skupaj se spoprijemamo s pandemijo

Med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo je izbruhnil nov spor glede cepiv, potem ko je predsednik Evropskega sveta Charles Michel trdil, da je London prepovedal izvoz cepiv proti covidu-19.

Michel je v objavi na blogu v torek kritiziral očitke glede cepilnega nacionalizma na račun EU-ja in stopil v obrambo mehanizmu, ki omogoča blokado izvoza cepiv, če podjetje ne izpolni obvez do Unije. “Združeno kraljestvo in ZDA so uvedli popolno prepoved izvoza cepiva in sestavin cepiv, ki jih proizvedejo na svojih tleh,” je kritiziral politike drugih držav.

London je hitro zavrnil očitke iz Bruslja. “Britanska vlada ni preprečila izvoza niti enega odmerka cepiva proti covidu-19. Kakršno koli omenjanje britanske prepovedi izvoza ali omejitev glede cepiv je popolnoma napačno,” je britanski zunanji minister Dominic Raab zapisal v pismu Michelu. “Skupaj se spopadamo s to pandemijo,” je še poudaril britanski minister.

Britansko zunanje ministrstvo je zaradi očitkov na pogovor povabilo tudi predstavnika EU-ja v Združenem kraljestvu. V pojasnilu so sporočili, da so ga na srečanje povabili, ker da so se te napačne trditve večkrat ponovile na različnih ravneh v EU-ju in Evropski komisiji.

To je zadnji v nizu sporov med Združenim kraljestvom in EU-jem glede cepiv. EU je pod velikim pritiskom glede počasne dobave cepiv, medtem ko velja Združeno kraljestvo za uspešnejše. Bruselj za svoje težave delno krivi britansko-švedsko podjetje AstraZeneca, ki ni dostavilo obljubljene količine cepiv.

Prav to je spodbudilo odločitev EU-ja, da vzpostavi mehanizem za nadzor nad izvozom cepiv. Če podjetje ne izpolni obveznosti do EU-ja, izvoza ni mogoče dovoliti.

Zaradi tega so se konec januarja Bruselj, Dublin in London zapletli v spor, ko je EU razkril načrte glede predloga za sprožitev enega od členov severnoirskega protokola, ki v skrajnem primeru dopušča uvedbo trde meje na irskem otoku. Na ta način je želela Unija nadzorovati izvoz cepiv iz EU-ja na Severno Irsko, da ta ne bi postala “stranska vrata” za pošiljanje cepiv iz EU-ja na celinski del Združenega kraljestva. Zaradi glasne kritike je moral EU hitro spremeniti svoje načrte.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button