Evropa

Norveško premierko oglobili zaradi kršenja omejitev med epidemijo

Norveška premierka Erna Solberg je danes prejela visoko globo, ker je z organizacijo večerje ob svojem rojstnem dnevu, ki se je sicer ni udeležila, kršila omejitve, ki veljajo na Norveškem v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Policija ji je naložila globo v višini 20.000 norveških kron (okoli 2000 evrov), ker je presodila, da je bilo na večerjo povabljenih več ljudi, kot je bilo dovoljeno za zasebne dogodke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Četudi je zakon enak za vse, vsi niso enaki,” je danes dejal policijski komisar Ole Saeverud na novinarski konferenci. Izpostavil je, da je premierka najpomembnejša izvoljena predstavnica v državi in da je bila mnogokrat vodilna pri odločitvah vlade o ukrepih za zajezitev pandemije covida-19. Zato je upravičeno njeno sankcioniranje, da bi ohranili zaupanje javnosti v ukrepe, je dejal.

Javna televizija NRK je sredi marca poročala, da je premierka Erna Solberg svoj 60. rojstni dan praznovala z družino v smučarskem letovišču in da je pri tem prišlo do kršenja epidemioloških ukrepov. V mestu Geilo je 25. februarja večerjalo v restavraciji 13 članov njene družine, čeprav je bilo na zasebnih dogodkih na javnih krajih dovoljena udeležba največ desetih ljudi. Premierke na večerji sicer ni bilo, ker je morala zaradi težav z očesom v bolnišnico, vendar pa jo je policija oglobila, ker je bila odgovorna za organizacijo dogodka.

Ko je zadeva prišla na dan, se je premierka javno opravičila in izrazila pripravljenost, da plača morebitno globo. Danes se je znova opravičila, saj pravil ne bi smeli kršiti. Povedala je tudi, da se na globo ne bo pritožila.

Afera je pred parlamentarnimi volitvami 13. septembra omadeževala ugled premierke, ki so jo doslej praviloma hvalili zaradi uspešnega vladnega upravljanja zdravstvene krize, še poroča AFP.

Source
STA
Back to top button