Nokia bo število delovnih mest zmanjšala za do 10.000

Finski proizvajalec telekomunikacijske opreme Nokia bo zniževal stroške z zmanjševanjem števila delovnih mest. V prihodnjih dveh letih naj bi se poslovil od 5000 do 10.000 sodelavcev in tako od leta 2023 naprej letno prihranil okoli 600 milijonov evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nokia ima trenutno okoli 90.000 zaposlenih, ta številka pa naj bi se v prihodnjem letu in pol ali dveh znižala na od 80.000 do 85.000, je danes sporočil koncern. Hkrati z zmanjševanjem števila zaposlenih bo Nokia dodatno vlagala v raziskave in razvoj na področju tehnologije 5G, digitalne infrastrukture in storitev v oblaku.

Koncern, katerega delnica sestavlja tudi indeks najpomembnejših podjetij v območju z evrom Eurostoxx 50, se sooča s šibkejšim povpraševanjem. Letos naj bi podjetje v najboljšem primeru ustvarilo prihodke, primerljive lanskim, saj se zlasti v Severni Ameriki zmanjšuje povpraševanje po opremi za izgradnjo omrežij 5G.

Več podrobnosti o novi strategiji naj bi Nokia predstavila v četrtek.

Nokia je lani ustvarila 21,7 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je bilo šest odstotkov manj kot predlani. Dobiček iz poslovanja se je skoraj podvojil na 918 milijonov evrov.

Source
STA
Back to top button