Evropa

Nizozemska začasno ustavila cepljenje z AstraZeneco za mlajše od 60 let

Nizozemska je po novih poročilih o krvnih strdkih po cepljenju danes začasno zaustavila cepljenje proti covidu-19 s cepivom britansko-švedskega podjetja AstraZeneca za mlajše od 60 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Neposredni vzrok za odločitev so poročila o primerih obsežne tromboze v kombinaciji z nizkim številom trombocitov po cepljenju s cepivom AstraZeneca,” je ob tem sporočil nizozemski inštitut za javno zdravje GGD. Dodal je, da so prestavili približno 10.000 cepljenj za nizozemske zdravstvene delavce, mlajše od 60 let, ki so bila predvidena prihodnji teden.

Z nizozemskega ministrstva za zdravje so ob tem sporočili, da so na Nizozemskem zaznali pet tovrstnih primerov pri ženskah, starih med 25 in 65 let.

“Moramo biti previdni, zato je modro, da zdaj preventivno pritisnimo tipko za premor,” je ob tem sporočil nizozemski minister za zdravje Hugo de Jonge. Dodal je, da bo cepljenje s cepivom AstraZenece predvidoma do 7. aprila, ko naj bi Evropska agencija za zdravila (Ema) podala novo priporočilo glede tega cepiva.

Ema je v sredo sporočila, da verjame, da je cepivo AstraZenece varno in da strokovnjaki niso našli posebnih dejavnikov tveganja, kot so starost, spol ali anamneza. Hkrati so dodali, da bodo “posodobljeno priporočilo” izdali prihodnji teden.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button