Evropa

Nizozemska vlada odstopila zaradi afere z otroškimi dodatki

Nizozemska vlada premierja Marka Rutteja je danes odstopila zaradi afere, povezane z otroškimi dodatki, poročajo nizozemski mediji. Uradno naj bi Rutte to objavil že kmalu. Odstopila je dva meseca pred parlamentarnimi volitvami.

 

Vlada je odločitev sprejela na današnjem sestanku, pred katerim je več ministrov ocenilo, da je odstop vlade neizogiben za povrnitev zaupanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada je odstopila zaradi škandala, v katerem so zaradi neutemeljenih obtožb o davčnih goljufijah 20.000 družinam odvzeli otroške dodatke, ki so jih morali starši vračati za nazaj, številne družine pa so se morale zato celo zadolžiti.

Zaradi afere je v četrtek že odstopil vodja opozicijske Laburistične stranke Lodewijk Asscher, ki je bil v prejšnji vladi do leta 2017 minister za socialne zadeve. Vendar pa je zanikal, da je vedel, da davčna uprava “napačno lovi na tisoče družin”.

Parlamentarna komisija je decembra objavila poročilo o aferi, v katerem je ugotovila, da so med letoma 2013 in 2019 odvzeli otroške dodatke več tisoč družinam, potem ko so jih zaradi upravne napake neupravičeno obtožili davčnih goljufij. Komisija je ugotovila, da je nizozemski davčni organ s tem kršil temeljna načela pravne države. Zaradi te napake so približno 20.000 delavskih družin preganjali na sodišču, ki jim je odredilo vračanje otroških dodatkov in zavrnilo pravico do pritožbe.

Vlada se je staršem že opravičila in vsaki od prizadetih družin plačala 30.000 evrov.

Štiri koalicijske stranke so se na poročilo različno odzvale. O njem naj bi parlament razpravljal v torek, ko naj bi predvidoma tudi glasoval o nezaupnici vladi. Kot kaže, pa se je vlada raje odločila za odstop. Kljub temu naj bi zaradi pandemije covida-19 po napovedih Rutteja vse svoje naloge vlada opravljala še naprej. Rutte je sicer zaradi pandemije nasprotoval odstopu, saj meni, da država v času zdravstvene krize potrebuje stabilno vlado.

Odstop vlade bo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa verjetno imel majhen vpliv na izid parlamentarnih volitev 17. marca, saj Ruttejeva konservativna stranka VVD vodi v anketah.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button