Nemško gradbeništvo z drastičnim pomanjkanjem materiala

Na nemških gradbiščih se soočajo z drastičnim pomanjkanjem materiala, je danes opozoril münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Potem ko je aprila o težavah pri pravočasnem pridobivanju materiala poročalo 23,9 odstotka podjetij, se je maja s tem problemom soočilo 43,9 odstotka gradbenih podjetij.

Marca je imela težava s pravočasnim pridobivanjem materiala le 5,6 odstotka podjetij, so danes sporočili iz Ifa.

Nekoliko manj so prizadeta podjetja, ki se ukvarjajo z gradbeno inženirskimi objekti. Tam se je s problemom pomanjkanja materiala maja soočilo 33,5 odstotka podjetij, potem ko je aprila je o “ozkih grlih” pri dobavi poročalo 11,5 odstotka podjetij.

“Izkoriščenost zmogljivosti v industriji je še vedno velika, vendar ozka grla oskrbe povzročajo zaskrbljenost vse več podjetjem,” je pojasnil strokovnjak za raziskave na Ifu Felix Leiss.

Hitro naraščajoče cene surovin po njegovih besedah industriji povzročajo težave. “Cene stavbnega lesa so v zadnjih mesecih tako rekoč eksplodirale, žage jim ne morejo slediti. Tudi jeklo je postalo bistveno dražje,” je poudaril Leiss in dodal, da primanjkuje tudi izolacijskih materialov in različne plastike.

Source
STA
Back to top button