AktualnoEvropaGospodarstvo

Nemški svet modrecev poslabšal napoved gospodarske rasti

Nemški svet modrecev, ki ga sestavljajo ugledni ekonomisti, je v luči aktualnih koronavirusnih razmer nekoliko poslabšal svojo prvotno oceno gospodarske rasti za letošnje leto. Ocenjujejo, da se bo v prvem letošnjem četrtletju gospodarstvo skrčilo za dva odstotkov, v prihodnjih mesecih pa računajo na okrevanje.

Nemški ekonomisti so v popravljeni napovedi izpostavili, da okužbe z novim koronavirusom v največjem evropskem gospodarstvu še vedno rastejo, posledično pa veljajo tudi omejevalni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa.

Po prvem četrtletju svet modrecev napoveduje okrevanje gospodarstva, ko naj bi se pospešilo tudi cepljenje proti covidu-19, ukrepi pa naj bi se sprostili.

V celotnem letošnjem letu naj bi se nemški bruto domači proizvod okrepil za 3,1 odstotka, so sporočili in s tem popravili novembrsko oceno o 3,7-odstotni rasti. Nemška vlada medtem za leto 2021 napoveduje triodstotno gospodarsko rast, potem ko je se je lani BDP skrčil za 4,9 odstotka.

V poročilu je svet modrecev še ocenil, da naj bi Nemčija predkoronsko raven rasti dosegla ob prehodu iz letošnjega v prihodnje leto. Za leto 2022 napovedujejo štiriodstotno gospodarsko rast.

“V trenutku, ko bomo uspeli učinkovito omejiti okužbe in cepiti večji del prebivalstva, bo storitveni sektor, ki so ga ukrepi še posebej močno prizadeli, po pričakovanjih oživel,” enega od modrecev Achima Trugerja povzema nemška tiskovna agencija dpa. “To bo verjetno prispevalo k močni rasti,” je sklenil.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button