Nemški minister za zdravje poudaril pomen obveznega cepljenja v boju proti pandemiji

Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach je izpostavil pomen obveznega cepljenja v boju proti pandemiji novega koronavirusa. Priznal je, da tudi z obveznim cepljenjem verjetno ni mogoče doseči, da bi se cepili vsi, a del necepljenih bi se vendarle cepil, če bi bilo to obvezno.

 

 

“Sprejeti moramo dejstvo, da tudi obvezno cepljenje ne bo doseglo vseh. A prepričan sem, da bi se velik del necepljenih cepil, če bi sprejeli ta ukrep,” je dejal v pogovoru za nemški časnik Die Welt.

Izrazil je upanje, da bo cepljenje v prihodnosti dovolj zaščitilo populacijo. “Ne moremo priti v položaj, ko bo poletje dobro, nato pa nas bodo jeseni presenetile nove različice, pri čemer večina ne bi bila cepljena, saj bi se vse začelo znova,” je dejal.

Posvaril je tudi pred podcenjevanjem različice omikron, ki povzroča blažje simptome. “Okužba z omikronom vas ne zaščiti nujno pred naslednjo različico. Vera, da omikron predstavlja konec pandemije, je naivna,” je dejal Lauterbach.

V Nemčiji teče razprava o obveznem cepljenju, vendar ukrepa še niso sprejeli. Bundestag bo tem razpravljal še ta mesec, a odločitve po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni pričakovati takoj.

Po besedah Lauterbacha je cilj, da bi postopek končali do konca marca.

Tudi nemški kancler Olaf Scholz je zatrdil, da bi bilo dobro, če bi v državi uvedli obvezno cepljenje. Kot je dejal po srečanju z voditelji zveznih dežel, to podpirajo ministrski predsedniki vseh nemških zveznih dežel.

Vendar pa je podpora manj enotna v vladajoči koaliciji, ki jo socialdemokrati tvorijo z Zelenimi in liberalci. Zlasti slednji so precej zadržani.

Njihov vodja Christian Lindner je dejal, da bi lahko pri odločitvi pomembno vlogo odigrale nove ugotovitve. “Zaščita življenj in zdravja je zelo zaželena. A naša največja vrednota je in bo ostala svoboda,” je dejal v četrtek.

V Nemčiji sicer zaradi naraščanja števila okužb zaostrujejo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. V nemške bare in restavracije bodo lahko vstopili zgolj cepljeni z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19 in prebolevniki ob predložitvi negativnega izvida testa na koronavirus ter cepljeni s poživitvenim odmerkom.

Nemške oblasti so obenem spremenile pravila glede karantene oziroma samoizolacije. V karanteno po stiku z okuženo osebo ni treba tistim, ki so preboleli covid in so tudi cepljeni, tistim, ki so nedavno prejeli poživitveni odmerek ali drugi odmerek cepiva, ter tistim, ki so nedavno preboleli koronavirusno bolezen.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button