Nemška industrija proti popolnemu zaprtju zaradi virusa

Nemška industrija svari pred popolnim zaprtjem gospodarstva v koronski krizi. Predstavniki industrijskih podjetij trdijo, da uporabljajo stroge zaščitne ukrepe in da pri njih ni večjih žarišč okužb, ter opozarjajo na posledice daljšega zaprta, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

 

Novi predsednik Združenja nemške industrije (BDI) Siegfried Russwurm je danes v Berlinu dejal, da ni dokazov, da so industrijska podjetja žarišča okužb. V primeru, da bi industrija obstala za štiri tedne, bi trajalo še nadaljnje štiri tedne, da bi se ponovno zagnala, kar bi se poznalo pri gospodarski rasti.

Predsednica združenja nemške avtomobilske industrije VDA Hildegard Müller je dejala, da ni nobenega razloga, da bi bilo treba zapreti avtomobilske tovarne, saj da imajo obrati in njihove stranke zelo visoke standarde zaščite pri delu in podrobne higienske načrte. Zato po njenih besedah v avtomobilski industriji tudi ni večjih žarišč okužb s koronavirusom. “Če bi morala naša podjetja ustaviti proizvodnjo, bi to takoj vplivalo na obrate in zaposlene v drugih državah. Dobavne verige tečejo po vsej Evropi in svetu, prekinitev v Nemčiji bi imela globalne učinke,” je poudarila.

Ministrski predsednik nemške zvezne dežele Turingija Bodo Ramelow se je zavzel za zaostritev omejitvenih ukrepov v boju proti širjenju koronavirusa. “Morali bi končno že iti v pravo zaprtje,” je po navedbah dpa dejal za časnik Frankfurter Allgemeinen Zeitung.

Nemčija je prejšnji teden podaljšala ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa do 31. januarja, do takrat bodo ostali zaprti tudi šole in vrtci. Sprejeti ukrepi dopuščajo stike med člani istega gospodinjstva z največ eno osebo iz drugega gospodinjstva. V okrožjih s sedemdnevno incidenco nad 200 primerov na 100.000 prebivalcev so območje dovoljenega gibanja omejili na 15 kilometrov.

V BDI medtem po poročanju agencije Reuters napovedujejo, da bo nemško gospodarstvo po lanskem padcu v višini okoli pet odstotkov letos poraslo za 3,5 odstotka. Napoved je slabša od pričakovanj nemške vlade, ki je oktobra napovedala 4,4-odstotno rast gospodarstva v letu 2021.

Source
STA
Back to top button