Nemčija zahvaljujoč pandemiji lani presegla podnebne cilje

Nemčija je lani presegla zastavljen cilj na področju zmanjšanja toplogrednih plinov, a ne zaradi spremembe okoljskih politik, pač pa zaradi pandemije covida-19. Glede na raven iz leta 1990 je največje gospodarstvo v območju z evrom lani izpuste toplogrednih plinov zmanjšalo za 42,3 odstotka, kaže raziskava think tanka Agora Energiewende.

 

Prvotno zastavljen cilj, ki si ga je sicer Nemčija zastavila že pred časom, je bilo 40-odstotno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov glede na raven izpred 30 let, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V think tanku Agora Energiewende so izračunali, da so se emisije toplogrednih plinov lani znižale za več kot 80 milijonov ton na 722 milijonov ton. Dve tretjini tega padca gre po navedbah dpa pripisati pandemiji, ki je upočasnila industrijo, potovanja in javno življenje.

V normalnih okoliščinah bi se emisije znižale za 25 milijonov ton oz. 37,8 odstotka glede na leto 1990, so še zapisali raziskovalci.

Kot njihove poudarke še povzema dpa, se je lani zaradi pandemije močno zmanjšala poraba energentov. Prav tako pa je Nemčija lani prvič več energije proizvedla s pomočjo vetrnih elektrarn kot premoga.

Source
STA
Back to top button