AktualnoEvropaSvet

Nemčija napovedala pogovore z Rusijo glede nakupov cepiva Sputnik

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je danes napovedal dvostranske pogovore z Rusijo glede morebitne dobave cepiva proti covidu-19 Sputnik V. Poudaril je, da je nujen predpogoj odobritev ruskega cepiva v Evropski uniji, za to pa mora Rusija predložiti vse zahtevane podatke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spahn je v pogovoru za nemški radio WDR5 poudaril, da bi lahko šele po odobritvi ruskega cepiva v EU sledila nabava. Evropska komisija je v sredo sicer sporočila, da glede Sputnika V ne bo sklepala nabavnih pogodb, kot je bilo to pri ostalih cepivih. Spahn je zato napovedal pogovore z Rusijo glede okvirnih količin cepiva in rokov dobave.

“Da bi res pripomoglo k našim razmeram, bi morala dostava slediti v prihodnjih dveh do štirih, petih mesecih, če ne bomo imeli tako ali tako več kot dovolj cepiva,” je dodal Spahh. Minister zato pričakuje, da bo Rusija sporočila obvezujoče količine in termine.

Predstojnik nemške stalne komisije za cepiva Thomas Mertens je za nemško televizijo ZDF ocenil, da so do sedaj objavljeni podatki o Sputniku V zelo obetavni, ne ve pa, ali ima Evropska agencija za zdravila (Ema) dostop do dodatnih podatkov. Sam sicer ne oporeka odobritvi ruskega cepiva.

Spahn je danes še glede cepiva AstraZenece dejal, da bodo še naprej z njim cepili le starejše od 60 let, saj imajo na voljo še dovolj različnih cepiv, ki jih lahko uporabijo za mlajše.

Source
STA
Back to top button