Nemčija namerava prepoved vstopa zaradi različic koronavirusa iz določenih območij podaljšati do marca

Nemčija namerava prepoved vstopa iz območij, ki veljajo za rizične za prenos okužb z različicami novega koronavirusa, podaljšati do marca, izhaja iz predloga nemške vlade. Prvotno je bilo načrtovano, da naj bi ta prepoved veljala do 17. februarja. Tovrstna prepoved je doslej povzročila velike prometne zastoje predvsem na nemško-češki meji.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je po poročanju nemškega tednika Spiegel že v ponedeljek zvečer drugim ministrom nemške vlade poslal ustrezen predlog za podaljšanje strogih pravil za vstop v Nemčijo iz območij, ki predstavljajo tveganja zaradi širjenja novih različic novega koronavirusa, za 14 dni ter zaprosil za čimprejšnjo potrditev predloga.

Razmere na nemško-češki meji so danes v primerjavi s ponedeljkom, ko so na številnih mejnih prehodov nastajale več deset kilometrov dolgi zastoji, nekoliko boljše. Poročajo le o nekaj prometnih zastojih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na mejnem prehodu Razvadov/Waidhaus na avtocesti, ki povezuje češko glavno mesto Praga z nemškim Nürnbergom, je danes na češki strani nastala več kot sedem kilometrov dolga kolona tovornjakov. Češka policija voznike tovornjakov in dnevne migrante poziva, naj se ne testirajo na okužbo z novim koronavirusom šele na meji, ter naj se na pot odpravijo s polnim bencinskim rezervoarjem ter zadostno količino vode in hrane.

Prometni zastojev danes ni na bavarskem mejnem prehodu Schirnding na meji s Češko. Razmere so se izboljšale tudi na avtocesti Praga – nemški Dresden, kjer je v ponedeljek nastal več kot 25 kilometrov dolg zastoj.

Na nemški meji s Tirolsko tudi danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA ne prihaja do prometnih zastojev.

Nemška vlada je zaradi bojazni pred novimi različicami novega koronavirusa Češko in avstrijsko zvezno deželo Tirolska konec minulega tedna uvrstila na seznam držav, ki s tega vidika predstavljajo posebno tveganje, ter uvedla stalni nadzor na meji z njima. Že pred tem so bile na seznamu med drugim Velika Britanija, Južnoafriška republika, Brazilija in Portugalska.

Od nedelje dalje lahko iz Češke in Tirolske v Nemčijo vstopijo samo tisti tujci, ki imajo stalno prebivališče ali dovoljenje za bivanje v Nemčiji. Izjema velja za zdravstvene delavce, dnevne migrante določenih poklicev in voznike tovornjakov. Pred vstopom v Nemčiji se morajo ti obvezno prijaviti prek spleta ter na meji predložiti negativni test na okužb z novim koronavirusom, ki ni starejši od 48 ur.

Južnoafriška različica novega koronavirusa naj bi bila po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni v Evropi razširjena predvsem v Avstriji. Doslej so v 40 državah potrdili okoli 1400 primerov, od tega v Avstriji oziroma na Tirolskem 295, navaja APA.

Source
STA
Back to top button