Nemčija namerava do leta 2030 precej preseči zahteve EU pri obnovljivih virih v transportu

Poudarki zgodbe
  • Evropska direktiva sicer članicam nalaga, da v sektorju transporta do leta 2030 dosežejo 14-odstotni delež obnovljivih virov v transportu.

Delež obnovljivih virov energije v nemškem transportu bo po napovedih leta 2030 dosegel 28 odstotkov in s tem še enkrat presegel zahteve EU. Nemška vlada bo spodbujala uporabo zelenega vodika, po letu 2026 pa namerava prepovedati uporabe palmovega olja v biogorivih, kažejo načrti, ki jih je predstavila ministrica za okolje Svenja Schulze.

Nemška vlada je v načrt zapisala, da bo povečala število vodikovih polnilnih mest, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. “Ustvarjamo okolje za oblikovanje učinkovitih instrumentov za zmanjšanje izpustov toplogrednih izpustov s promocijo okolju prijaznejših goriv,” je dejala nemška ministrica za okolje.

Med drugim je navedla, da biogoriva ne smejo uničevati narave. “To pomeni, da ne moremo nafte nadomestiti tako, da uničujemo deževni gozd,” je dejala.

Doslej je veljalo, da morajo naftna podjetja v Nemčiji izpuste toplogrednih plinov zmanjšati za šest odstotkov, sedaj pa je nemška vlada ta delež zvišala na 22 odstotkov.

Source
sta.si
Back to top button