AktualnoEvropa

Nemčija krepi naključne kontrole na svojih mejah

Nemške oblasti bodo okrepile naključne kontrole na kopenskih mejah Nemčije in skušale tako zagotoviti, da bodo imeli ljudje, ki prihajajo v Nemčijo, opravljen negativen test na novi koronavirus. Gre za enega od ukrepov, s katerimi skušajo v Nemčiji čim bolj nadzorovati potovanja v času velikonočnih praznikov spričo tretjega vala epidemije.

 

Kot je danes sporočil nemški notranji minister Horst Seehofer, je zvezno policijo prosil, naj v obdobju prihodnjih 14 dni okrepi naključne kontrole v 30-kilometrskem obmejnem pasu na nemškem ozemlju, tam kjer na meji ni stalnega nadzora. Za pomoč pri tem bo prosil tudi deželne vlade oziroma deželne policije, je dejal.

“Ne glede na to od kod prihajate, iz Poljske, Francije ali Danske, vsi morajo pričakovati, da bodo predmet nadzora, še posebej glede predložitve negativnega testa,” je pred novinarji pojasnil Seehofer. Kdor tega ne bo imel ali pred prihodom ni izpolnil ustreznega spletnega obrazca za registracijo, mu grozi globa. Za tiste, ki prihajajo s t. i. visoko tveganih območij za okužbo z novim koronavirusom, poleg tega velja še obveznost karantene, je spomnil minister.

Obenem so sicer v Nemčiji danes še za 14 dni podaljšali stalen oziroma stacionaren nadzor na meji s Češko, medtem ko so ga odpravili na meji z avstrijsko zvezno deželo Tirolsko, je sporočil.

Nemška vlada je konec tedna Češko, Slovaško in avstrijsko Tirolsko umaknila s seznama posebej nevarnih območij, kjer so razširjene novejše, bolj nalezljive različice novega koronavirusa. S tem je odpadel velik del dotedanjih zelo strogih omejitev potovanj.

A Češka in Slovaška sta še naprej ostali na seznamu visoko tveganih območij z visoko incidenco, za katere velja obveznost negativnega testa na novi koronavirus in karantena.

Istočasno je Nemčija konec tedna sosednjo Francijo uvrstila med visoko tvegana območja z visoko incidenco, a se za uvedbo stalnega nadzora na nemško-francoski meji vsaj zaenkrat ni odločila.

Z današnjim dnem so poleg tega v Nemčiji stopila v veljavo nova pravila glede letalskih potnikov. Ob prihodu na nemška letališča je odslej za vse obvezen negativen test na novi koronavirus, opravljen največ 48 ur pred vkrcanjem na letalo.

Ukrep so v Berlinu napovedali minuli teden, potem ko so enega najbolj priljubljenih počitniških ciljev Nemcev, otok Majorka, umaknili s seznama rizičnih območij. Na tisoče Nemcev je nato hitro rezerviralo velikonočni dopust na tem španskem otoku.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button