Evropa

Nemčija bo okrepila vojaško sodelovanje s Švedsko in Finsko

Nemški kancler Olaf Scholz je danes dejal, da bo Nemčija okrepila vojaško sodelovanje s Švedsko in Finsko, potem ko sta obe državi nedavno oznanili, da bosta po ruski invaziji na Ukrajino vložili prošnjo za članstvo v Natu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

“Okrepili bomo vojaško sodelovanje, zlasti na območju Baltskega morja in s skupnimi vojaškimi vajami,” je Scholz dejal glede skrbi za varnost obeh kandidatk v prehodnem obdobju pred vstopom v Nato.

“Že zdaj je jasno, da naše države povezuje obveznost, da si kot članice Združenih narodov in Evropske unije zagotavljajo vso možno pomoč in podporo za vzajemno zaščito”, je dodal nemški kancler.

Medtem ko Moskva skoraj tri mesece po invaziji krepi napade na vzhodu Ukrajine, sta Finska in Švedska nakazali pripravljenost opustiti desetletja vojaške neuvrščenosti in nevtralne drže.

Švedska je danes vložila prošnjo za vstop v Nato, nato pa je odločitev z veliko večino v parlamentu potrdila tudi Finska, ki si z Rusijo deli 1300 kilometrov dolgo mejo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v odziv na poteze Helsinkov in Stockholma dejal, da to “za Rusijo ne predstavlja neposredne grožnje, vendar bo širitev vojaške infrastrukture Nata na ta ozemlja zagotovo sprožila naš odziv”.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg pa je v nedeljo na zasedanju zavezništva v Berlinu povedal, da bo zveza Nato “v prehodnem obdobju pred polnim članstvom preučila načine za zagotavljanje varnostnih zagotovil za obe državi, tudi s povečanjem prisotnosti v regiji”.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button