Nekdanji sirski polkovnik v Nemčiji obsojen zaradi zločinov proti človečnosti

Nekdanji sirski polkovnik je bil na sodišču v nemškem Koblenzu zaradi zločinov proti človečnosti obsojen na dosmrtni zapor. Glede na navedbe tožilstva gre za prvo tovrstno sojenje na svetu, v središču katerega je bilo mučenje, ki ga je v Siriji zakrivila država.

 

 

Nekdanjemu visokemu uslužbencu obveščevalne službe Anvarju Raslanu so v Nemčiji sodili na podlagi načela univerzalne jurisdikcije, ki omogoča pregon morebitnih vojnih zločinov, ki so jih tuji državljani zagrešili v drugih državah.

Obtožbe na račun 58-letnika zaradi zločinov proti človečnosti so se nanašale na leti 2011 in 2012, začetno obdobje državljanske vojne v Siriji. Raslan naj bi bil odgovoren za mučenje najmanj 4000 ljudi, od katerih jih je 27 v zaporu Al Hatib v Damasku umrlo. Očitke je ves čas zanikal.

Kot je v sporočilu zapisalo sodišče, je bil Sirec obsojen na dosmrtni zapor zaradi umora, mučenja, odvzema svobode, posilstva in spolnega napada. Spoznan je bil tudi za krivega zajema talcev in spolne zlorabe zapornikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sojenje se je začelo aprila 2020, na zatožno klop pa sta takrat sedla dva obtoženca, poleg Raslana še Ejad al Garib. Ta je bil nato februarja lani zaradi pomoči pri zločinih proti človečnosti obsojen na štiri leta in pol zaporne kazni.

Dvojico so po njunem begu v Nemčijo prepoznale žrtve mučenja in leta 2019 ju je prijela policija.

Na sojenju je nastopilo več kot 80 prič, vključno z 12 dezerterji iz sirskega režima in številnimi Sirci, ki sedaj živijo po vsej Evropi. Okrog deset se jih je udeležilo tudi današnje razglasitve sodbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred poslopjem sodišča so se zbrali sirski aktivisti, ki so med drugim nosili transparente z napisi, kot je Kje so?. Ti se nanašajo na njihove sorodnike, ki so izginili v sirskih centrih za pridržanje, še piše AFP.

Source
STA
Back to top button