Evropa

Nekdanji Sarkozyjev sodelavec in bivši minister Gueant obsojen na zaporno kazen

Sodišče v Parizu je v sodnem procesu zaradi nepotizma in poneverbe javnih sredstev v Elizejski palači v času mandata francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja več njegovim sodelavcem danes izreklo zaporne kazni. Tako je nekdanjega vodjo Sarkozyjevega kabineta in bivšega notranjega ministra Clauda Gueanta obsodilo na leto dni zapora.

 

 

Gueant, ki je veljal za enega najtesnejših sodelavcev Sarkozyja v času njegovega mandata med letoma 2007 in 2012, je bil danes obsojen na leto dni zapora, od tega na štiri mesece pogojno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 77-letnik je sicer od decembra v zaporu, potem ko ni poplačal globe in odškodnine državi v povezavi s prejšnjo obsodbo.

Gueantu so skupaj s štirimi drugimi sodelavci oktobra lani sodili zaradi obtožb, da so zlorabili javna sredstva, s tem ko so naročili javnomnenjske raziskave v skupni vrednosti 7,5 milijona evrov.

Pisatelj in nekdanji Sarkozyjev svetovalec Patrick Buisson je bil obsojen na dve leti pogojne kazni in plačilo 150.000 evrov, nekdanji svetovalec Pierre Giacometti, ki je bil zadolžen za javnomnenjske raziskave, pa je bil obsojen na šest mesecev pogojno in 70.000 evrov kazni.

Obtoženi so bili, da so na nepregleden način in brez konkurenčne ponudbe naročali javnomnenjske raziskave za Sarkozyja ter s tem kršili francosko zakonodajo o javnem financiranju, s čimer je nastala milijonska škoda, poroča AFP.

Sarkozy v sodnem postopku ni sedel na zatožno klop, so ga pa zaslišali kot pričo. Za čas njegovega predsedniškega mandata zanj velja imuniteta. Se je pa moral 66-letni politik zagovarjati pred očitki v nekaterih drugih postopkih, ki so jih uvedli proti njemu zaradi korupcije in nezakonitega financiranja volilne kampanje, še navaja AFP.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button