Nekdanjega romunskega premierja bodo preiskovali zaradi korupcije

Nekdanjega romunskega premierja Calina Popescuja Tariceanuja bodo preiskovali zaradi suma prejemanja podkupnine od avstrijskega podjetja. V zameno za sklenitev pogodb naj bi prejel okoli 800.000 ameriških dolarjev oziroma okoli 660.000 evrov. 68-letnik je v prvem odzivu vse obtožbe zanikal, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

 

Tariceanu je po navedbah romunskega urada za boj proti korupciji (DNA) omenjeno vsoto prejel med letoma 2007 in 2008, ko je bil na položaju predsednika vlade. Po poročanju romunskih medijev naj bi denar prejel od avstrijskega pogodbenega podjetja Microsofta Fujitsu Siemens Computers Österreich. Sredstva naj bi predstavljala “desetodstotno provizijo”, ki jo je premier prejel prek off shore podjetij in jih nato kasneje uporabil v predvolilne namene.

DNA je že leta 2018 zahtevala odvzem poslanske imunitete Tariceanuju, ko je bil ta predsednik romunskega senata. A je parlamentarna večina njegove liberalne stranke Alde in socialdemokratov to zavrnila.

Zdaj nima več imunitete, saj je njegova stranka na decembrskih volitvah izpadla iz romunskega parlamenta. Za uvedbo kazenske preiskave proti nekdanjemu visokemu javnemu funkcionarju pa je potrebna samo odobritev predsednika države Klausa Iohannisa, ki je to že storil.

68-letnik je v prvem odzivu vse obtožbe zavrnil. Uslužbencem DNA očita, da “postopke vodi politika”.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button