AktualnoEvropa

Na Slovaškem ustavili cepljenje s prvim odmerkom AstraZenece

Slovaška je danes ustavila cepljenje prebivalcev proti covidu-19 s prvim odmerkom cepiva AstraZenece, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Bratislavi. Minuli teden so sporočili, da preiskujejo primer osebe, ki je umrla po cepljenju s tem cepivom zaradi krvnih strdkov.

Z ministrstva so še sporočili, da bodo s cepivom AstraZenece cepili samo tiste, ki morajo biti cepljeni z drugim odmerkom tega cepiva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minister za zdravje Vladimir Lengvarsky je minuli teden sporočil, da bo država pregledala strategijo cepljenja, potem ko je po cepljenju z AstraZeneco umrla ena oseba.

Več članic EU je zaradi primerov, sicer redkih, smrti po pojavu krvnih strdkov po cepljenju s tem cepivom ob nizki ravni trombocitov že omejilo njegovo uporabo. Danska je njegovo uporabo v celoti opustila, Velika Britanija pa je za mlajše od 40 let svetovala druga cepiva. Več brazilskih zveznih držav pa je danes po nasvetu nacionalnega regulatorja ustavilo cepljenje nosečnic z njim po smrti cepljene nosečnice.

Na Slovaškem so doslej potrdili 386.136 primerov okužbe z novim koronavirsuom, umrlo je 12.077 covidnih bolnikov.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button