Evropa

Na Portugalskem znova odprti šole, gledališča in nakupovalni centri

Na Portugalskem, kjer se število okužb z novim koronavirusom še naprej zmanjšuje, so danes prvič po treh mesecih znova odprli nakupovalne centre, kinodvorane, gledališča, srednje šole in univerze. Novo sproščanje ukrepov je “znak upanja in zaupanja v prihodnost”, je dejal portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa.

Od danes lahko gostinski obrati, kot so gostilne, kavarne in restavracije, pod določenimi pogoji v zaprtih prostorih znova gostijo goste.

Medtem ko v številnih drugih evropskih državah zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom razpravljajo o zaostrovanju omejitev, je portugalska vlada ob izboljševanju epidemiološke slike v petek prižgala zeleno luč za nadaljnje sproščanje ukrepov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gre za tretjo fazo postopnega sproščanja ukrepov. Prva faza se je začela sredi marca, in sicer po dveh mesecih strogega zaprtja države, s katerim so na Portugalskem, ki je bila januarja ena najbolj prizadetih držav zaradi koronavirusa na svetu, uspeli zajeziti tretji val pandemije. Sproščanje ukrepov sicer ne velja le za deset občin s slabšo epidemiološko sliko, kot jo ima ostali del države.

Vendar pa je tudi na Portugalskem kljub sproščanju ukrepov vrnitev v normalo še daleč. Gostinski obrati smejo goste sprejemati le do 22.30 ob delavnikih in do 13. ure ob koncih tedna in praznikih. Nadzor na kopenski meji s Španijo bodo ohranili še vsaj 15 dni, prehod je mogoč le z negativnim PCR testom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Portugalske oblasti še naprej zahtevajo, da morajo vsi prišleki iz držav, kjer beležijo več kot 500 okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih štirinajstih dneh, v štirinajstdnevno karanteno.

Na Portugalskem, ki ima približno 10 milijonov prebivalcev, so doslej uporabili 2,5 milijona odmerkov cepiv proti covidu-19. Z drugim odmerkom je bilo cepljenih 650.000 ljudi.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button