Na Portugalskem bodo lahko volili tudi okuženi in tisti v karanteni

Na parlamentarnih na Portugalskem, ki bodo potekale 30. januarja, bodo lahko volili tudi okuženi z novim koronavirusom in tisti v karanteni zaradi visoko tveganega stika, je danes sporočila vlada. V izogib širjenju virusa jim bodo sicer priporočili, naj volijo v določenem obdobju, načeloma v zadnji uri pred zaprtjem volišč.

 

 

Tovrstne možnosti na lokalnih volitvah septembra ali predsedniških januarja lani, ki so potekale v času strogega zaprtja v pandemiji hudo prizadete države, ni bilo. A kot je danes dejala portugalska notranja in pravosodna ministrica Francisca Van Dunem, je sedaj težava večja, saj je okuženih veliko več ljudi.

Na Portugalskem je sredi širjenja zelo nalezljive različice omikron trenutno v karanteni oz. izolaciji približno 600.000 ljudi, od tega sta dve tretjini potencialnih volivcev.

Ministrica jih je pozvala, naj se na volišča odpravijo med 18. in 19. uro. Obvezno bodo morali nositi zaščitno masko in upoštevati medsebojno razdaljo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Na Portugalskem je sicer cepljenih skoraj 90 odstotkov od približno 10 milijonov prebivalcev. V zadnjih dneh beležijo zelo visoke številke na novo okuženih, a je delež umrlih zaradi covida nizek, piše francoska tiskovna agencija AFP.

V državi bodo sicer že v nedeljo potekale predčasne volitve, za glasovanje na katerih se je prijavilo že več kot 200.000 volivcev.

Source
STA
Back to top button