AktualnoEvropa

Na Poljskem ob slabšanju razmer še zaostrujejo ukrepe za zajezitev virusa

Na Poljskem bodo v soboto še zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, je danes sporočila tamkajšnja vlada. V državi se namreč epidemiološke razmere še naprej slabšajo. V zadnjem dnevu so z več kot 34.000 novimi okužbami zabeležili nov dnevni rekord.

Poljska se sooča z “najhujšim trenutkom pandemije”, je danes dejal poljski premier Mateusz Morawiecki. “Naš zdravstveni sistem se približuje mejam zmogljivosti. Smo korak stran od tega, da bolnikov ne bomo mogli več ustrezno obravnavati,” je dejal. “Narediti moramo vse, da se temu izognemo,” je pozval po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Danes poročajo o 34.151 novih primerih okužbe s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Umrlo pa je še 520 covidnih bolnikov, skupaj pa okoli 50.860.

Zaradi slabšanja epidemioloških razmer se je vlada odločila za zaostritev ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja virusa. Od sobote do najmanj 9. aprila bodo tako zaprte tudi trgovine s pohištvom in gradbenim materialom ter frizerski in lepotni saloni. V cerkvah pa bo lahko samo en vernik na 20 kvadratnih metrov.

Poleg šol, v katerih šolanje že poteka na daljavo, bodo zaprli še vrtce. Otroke bodo lahko v vrtec pripeljali zdravstveni delavci, vojaki, policisti in gasilci.

Po novem bodo morali tisti, ki bodo želeli v državo vstopiti prek južne meje s Češko in Slovaško, opraviti testiranje na novi koronavirusa ali pa bodo napoteni v karanteno.

Poljska je delno zaprtje javnega življenja uvedla ta mesec. Zaprli so šole, gledališča in muzeje po vsej državi. Kavarne in restavracije so zaprte že od novembra. Strežejo lahko samo hrano in pijačo za s seboj.

Morawiecki je ob tem napovedal, da bi lahko vlada uvedla tudi izredne razmere, če se razmere v prihodnjih nekaj tednih ne bodo izboljšale. Ljudi je pozval, naj velikonočne praznike preživijo doma v najožjem družinskem krogu, navajajo tuje agencije.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button