Na Otoku bodo 70 let vladanja kraljice Elizabete II. pospremili s pestrim programom

Buckinghamska palača je razkrila program dogajanja ob 70-letnici vladanja britanske kraljice Elizabete II. Platinasto obletnico bodo pospremili z uličnimi zabavami, koncerti in dnevi odprtih vrat, vrhunec praznovanj pa bo na praznični konec tedna med 2. in 5. junijem.

 

 

Kraljica bo 6. februarja postala prva britanska monarhinja, ki bo praznovala platinasti jubilej. Podobno kot je bilo za zlati in diamantni jubilej so za slavnostni konec tedna določili prvi teden v juniju, saj je poleti bolj verjetno lepše vreme kot februarja, poroča britanski BBC.

Elizabeta II. je nedavno v svoji božični poslanici izrazila upanje, da bo jubilejno leto priložnost za vse ljudi, da najdejo svoj občutek pripadnosti.

Da bodo lahko omogočili praznične dni, so en praznik iz maja premaknili na 2. junij in dodali dodatni praznični dan 3. junija. Tako bodo Britanci lahko štiri dni uživali v častitljivi obletnici svoje monarhinje.

Praznovanje obletnice bodo zagnali že danes z odprtjem tekmovanja v receptu za najboljši puding, ki je značilna britanska sladica. Zmagovalni puding bodo postregli na slavnostnih kosilih v juniju.

V maju bodo v okviru praznovanja v Windsorju organizirali konjeniško predstavo z okoli 500 konji.

Vrhunec pa bo sovpadal z uradnim praznovanjem kraljičinega rojstnega dneva 2. junija s parado Trooping the Colour (Pozdrav zastavi) v Londonu. Kraljica bo sicer 96 let dopolnila 21. aprila.

V čast jubileju bo BBC 4. junija organiziral koncert v živo z več tisoč obiskovalci in najbolj slavnimi imeni glasbene industrije, imen ob tem še niso razkrili. Za zaključek prazničnega podaljšanega konca tedna bodo organizirali ogromno ulično zabavo v prestolnici.

Kako pomembno je kraljevi družini varovanje podnebja, je razvidno tudi iz akcije Zeleni baldahin kraljice, v okviru katere so pozvali ljudi, naj po državi zasadijo drevesa.

Zaenkrat ni znano, katerih dogodkov se bo udeležila kraljica. Po prenočitvi v bolnišnici lani oktobra so ji zdravniki svetovali več tednov počitka. Večino obveznosti bodo tako verjetno prevzeli drugi člani kraljeve družine, med njimi valižanski princ Charles. To bo tudi prvi jubilej kraljice brez njenega soproga Philipa, ki je umrl lani aprila.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button