Evropa

Na Kosovu znova zaostrene razmere

Na Kosovu so se danes znova zaostrile razmere. Kosovska policija je na več krajih izvedla preiskave. Srbski prebivalci Mitrovice so se podali na ulice, policija pa jih je skušala razgnati. Poškodovanih je bilo več ljudi, med njimi tudi policisti. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je kosovskim Srbom zagotovil podporo.

Po poročanju portala Kosovo Online je kosovska policija davi vstopila v eno do lekarn v Mitrovici, v kateri je preverila carinsko dokumentacijo o nabavi zdravil. Po navedbah prič so preiskave potekale tudi v več trgovinah.

Kosovska policija je sporočila, da je v zgodnjih jutranjih urah začela operacijo, katere cilj je bilo preprečevanje kaznivih dejanj, predvsem v okviru boja proti tihotapljenju blaga. Operacija je potekala na območju Prištine, Peći ter v severnem in južnem delu Mitrovice. Dodali so, da so zasegli več kosov blaga, ki služi kot dokazni material.

Popoldne so sporočili, da je operacija končana. Pri tem je bilo poškodovanih šest policistov. “Medtem ko je operacija na drugih območjih potekala brez težav, so se v severnem delu Mitrovice organizirano zbrale kriminalne skupine, postavile blokade z vozili, uporabljale plinske jeklenke, šok granate in orožja, da bi ovirale in napadle carinike in policiste, ki so opravljali dolžnost,” je navedla policija. Aretirali so osem ljudi, so dodali.

Na ulicah Mitrovice so se zbrali lokalni prebivalci srbske narodnosti, ki so med drugim poškodovali več avtomobilov. Policija je uporabila solzivec, da bi jih razgnala. Razmere so se zdaj umirile, ljudje pa so začeli zapuščati ulice.

Razmere so bile zaostrene tudi v kraju Zvečan, ki leži severno od Mitrovice. Tam je bil ustreljen Srb, ki so ga prepeljali v bolnišnico v Mitrovici. V bolnišnici so pojasnili, da so ga operirali in da je njegovo zdravstveno stanje stabilno, navaja RTS.

Poleg njega so v bolnišnico prepeljali še enega poškodovanega. Vse skupaj pa je bilo poškodovanih deset ljudi, je povedal direktor bolnišnice Zlatan Elek.

Srbska premierka Ana Brnabić je mednarodno skupnost pozvala k ukrepanju. “Mednarodno skupnost, zvezo Nato in Kfor pozivam, naj hitro ukrepajo in zaustavijo Albina Kurtija. Razmere so več kot dramatične in to je zadnji trenutek, v katerem je jasen odziv za zaustavitev nore politike Prištine neizogiben,” je povedala.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in več srbskih ministrov se je medtem v srbskem kraju Raška, ki leži v bližini meje s Kosovom, sestalo s predstavniki Srbov na Kosovu, poroča RTS.

“Vidim, kakšno je razpoloženje. Karkoli bi vas prosil, vem, da me ne boste poslušali. Seveda bi želel, da ohranimo mir, ker je to bistvenega pomena. Lahko vam rečem zgolj, da bo Beograd z vami,” je na srečanju povedal Vučić. “Če se začne nasilje, vi zaščitite svoje ljudi, mi pa vam bomo stali ob strani,” je še poudaril.

Iz zveze Nato so sporočili, da so v stiku z vsemi pristojnimi institucijami na Kosovu in predstavniki mednarodne skupnosti. “Misija Kfor, ki jo vodi Nato, (…) ostaja popolnoma osredotočena na vsakodnevno izvajanje svojega mandata, da zagotovi varno okolje in svobodo gibanja za vse skupnosti, ki živijo na Kosovu,” so za srbsko tiskovno agencijo Tanjug sporočili s sedeža Nata v Bruslju.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je pozval k umiritvi napetosti. “Nasilni incidenti na severu Kosova se morajo takoj končati. Enostranska in neusklajena dejanja, ki ogrožajo stabilnost, so nesprejemljiva,” je zapisal na Twitterju.

Poudaril je, da je treba vsa odprta vprašanja nasloviti v okviru dialoga med Prištino in Beogradom pod okriljem EU, in dodal, da so v stiku z obema stranema.

Do novih napetosti prihaja približno dva tedna po zadnji zaostritvi razmer, do katerih je prišlo, potem ko je Priština uvedla nova pravila glede uporabe registrskih oznak za vozila, ki vstopajo na Kosovo s srbskimi registrskimi oznakami. Kosovo je na mejo s Srbijo poslalo specialne enote policije, Srbija pa je dvignila pripravljenost vojske na območju ob meji. Konec septembra sta strani v pogovorih pod pokroviteljstvom Bruslja dosegli dogovor o umiritvi napetosti.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button