AktualnoEvropa

Na Kosovu volijo parlament. Ali Kurti ob morebitni zmagi sploh sme biti premier?

Številni kandidati umaknjeni, ker so bili pravnomočno obsojeni

Na Kosovu potekajo predčasne parlamentarne volitve, na katerih se za 120 poslanskih mandatov poteguje več kot tisoč kandidatov iz 28 strank in volilnih zavezništev. Največ podpore naj bi dobila stranka Samoodločba Albina Kurtija.

Volitve potekajo leto in pol po volitvah oktobra leta 2019 in dveh vladah kratkega veka. Volišča bodo odprta do 19.00, prve izide naj bi objavili kmalu zatem. Ena prvih nalog novih poslancev bo izvolitev predsednika oziroma predsednice države. Triodstotni volilni prag za vstop v parlament naj bi presegla le peščica strank.

Kar 15 strank in zavezništev je moralo pred volitvami s svojih list umakniti 47 kandidatov, saj so bili v zadnjih treh letih pravnomočno obsojeni. Med njimi je tudi eden najbolj priljubljenih kosovskih politikov, predsednik socialdemokratske nacionalistične stranke Samoodločba (Vetevendosje) Albin Kurti. Njegovi stranki javnomnenjske raziskave napovedujejo, da naj bi dobila največ podpore, okoli 40 odstotkov glasov. Kurti je bil septembra 2018 obsojen na pogojno kazen, ker je na seji parlamenta leta 2015 odvrgel solzivec.

Kresanje pravniških mnenj

Ob morebitni zmagi stranke Samoodločba kosovski pravniki niso enotnega mnenja, ali lahko Kurti znova prevzame položaj predsednika kosovske vlade. V skladu z odločitvijo ustavnega sodišča osebe, ki so bile v zadnjih treh letih pravnomočno obsojene, ne morejo prevzeti kakšnega javnega položaja. Ali to velja tudi za premierski stolček, na Kosovu ni enoznačnega odgovora.

Hitre menjave vlad

Predčasne volitve sledijo decembrski odločitvi kosovskega ustavnega sodišča, ki je razveljavilo izvolitev Avdullaha Hotija za premierja. Hoti je bil junija lani za kosovskega premierja izvoljen s podporo 61 poslancev. Sodišče je ugotovilo, da eden od poslancev, ki so podprli Hotija, ni imel pravice glasovati, saj je bil v času glasovanja že obsojen zaradi prevare. Pred Hotijem je kosovsko koalicijsko vlado zgolj 60 dni vodil Kurti.

Via
STA
Source
MMC

Povezani Članki

Back to top button