Sosednje državeEvropa

Na Hrvaškem s spremenjenim zakonom urejena vožnja električnih skirojev

Na Hrvaškem danes začenjajo veljati spremembe zakona o varnosti v cestnem prometu, v skladu s katerimi je v državi prvič urejena vožnja električnih skirojev. Uvaja se tudi obveza za zdravnike, da voznike ocenijo in opozorijo na začasno nesposobnost za vožnjo, ki pa ne sme biti daljša od šestih mesecev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

 

Z električnimi skiroji, monocikli, segwayji in podobnimi vozili, ki sodijo v posebno kategorijo “osebnih prevoznih sredstev”, se odslej lahko na Hrvaškem vozi le še po kolesarski stezi. Gre sicer za vozila brez sedišča, ki dosegajo hitrost do 25 kilometrov na uro.

V primeru, da kolesarske steze ni, je dovoljena tudi vožnja po pločniku in tako imenovanih območjih umirjenega prometa. Vozniki vseh starosti morajo pri tem obvezno nositi čelado in biti označeni z odsevno oznako, so izpostavili na hrvaškem notranjem ministrstvu.

Predpisana je tudi kazen v višini 300 kun oziroma slabih 40 evrov za vožnjo tako običajnih kot električnih skirojev in koles s slušalkami v obeh ušesih, navaja Hina.

Uvaja se tudi obveznost zdravnikov, da voznika ocenijo in opozorijo na začasno nesposobnosti za vožnjo. Takšna prepoved ne sme biti daljša od šestih mesecev, zdravniki pa so obvezani opozorilo evidentirati v zdravstveni dokumentaciji. Po izteku začasne prepovedi vozniku ni treba na ponoven zdravniški pregled.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so poudarili, da bodo odredbe v zvezi z začasno nesposobnostjo za vožnjo pričele veljati s potrditvijo pravilnika o zdravstvenih pregledih voznikov in kandidatov za voznike, kar je v pristojnosti zdravstvenega ministrstva. Pravilnik morajo potrditi najkasneje v 12 mesecih.

Razširjena je tudi obveznost zagotovitve verodostojnih osebnih podatkov o osebi, ki je vozilo upravljala v trenutku prekrška. Novi zakon prav tako predvideva višjo kazen za neprilagojeno hitrost, ki se najpogosteje izreka v primeru prometne nesreče. Ta zdaj ne znaša več 500, temveč 1000 kun oziroma dobrih 130 evrov, še navaja Hina.

Source
STA
Back to top button