Na Danskem bodo obeležili 50 let vladavine kraljice Margarete II.

Na Danskem bodo danes obeležili 50 let vladavine kraljice Margarete II. Jubilejni teden sicer uradno poteka že od ponedeljka, čeprav so zaradi pandemije covida-19 večino dogodkov preložili na poletje. Kraljica bo danes sprejela člane danske vlade in se udeležila slavja v parlamentu.

 

 

Margareta II. je na današnji dan pred 50 leti postala kraljica Danske, Ferskih otokov in Grenlandije.

Na obletnico bosta danes 81-letna kraljica in 53-letni prestolonaslednik Frederik sprejela člane vlade, skupaj z več drugimi člani kraljeve družine pa se bosta kasneje udeležila tudi slovesnosti v danskem parlamentu. Na obletnico smrti očeta Margarete II. bodo danes tudi položili venec na grob kralja Frederika IX. in kraljice Ingrid.

Jubilejni teden so med drugim popestrili z izdajo posebnega spominskega kovanca in znamk. Za razliko od tradicije pa tokrat zaradi pandemije ne bodo omogočili fizičnih obiskov v palači Amalienborg.

Prvotno so med drugim načrtovali, da bi kraljica skupaj z družino v soboto, na obletnico kronanja, pozdravila zbrano množico z balkona svoje palače. Zvečer bi sledil gala večer v čast kraljevemu gledališču v Koebenhavnu in zabava. Točnega datuma preloženih aktivnosti zaenkrat še niso objavili.

Monarhinja velja za zelo priljubljeno, navdušuje pa tudi s svojimi umetniškimi sposobnostmi. Večkrat je namreč med drugim gostila razstave svojih akvarelov, prevzela pa je tudi scenografijo za več gledaliških predstav. Znana je tudi po svoji ljubezni do arheologije, med drugim je sodelovala pri izkopavanjih v Italiji, Egiptu in Južni Ameriki.

Margareta II. je sicer postala prva danska kraljica po srednjeveški Margareti I., ki je od leta 1376 do 1412 vladala zvezi danskega, švedskega in norveškega kraljestva. Po stažu vladanja se bliža najdlje vladajočemu danskemu kralju Kristjanu IV., ki je Danski v 16. in 17. stoletju vladal malo manj kot 60 let.

Danski monarhi imajo po ustavi manjšo vlogo. Po volitvah med drugim nova koalicija predstavi kraljici novo vlado, ta pa jo uradno imenuje. Njena naloga je tudi uradno sprejetje nove zakonodaje in slavnostno potrjevanje novih državljanov.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button