Moskva zaradi sodelovanja na protestih izgnala evropske diplomate

Moskva je danes sporočila, da je zaradi sodelovanja na protestih v podporo ruskemu opozicijskemu voditelju Alekseju Navalnemu iz Rusije izgnala nemške, poljske in švedske diplomate. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je danes zaključil obisk v Moskvi, je to ostro obsodil. Kritični pa so bili tudi v Stockholmu.

Rusko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da so diplomati iz Nemčije, Poljske in Švedske 23. januarja sodelovali na “nezakonitih demonstracijah” v podporo Navalnemu. Razglasili so jih za persone non grate oziroma za nezaželene osebe, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Za koliko tujih diplomatov gre, niso navedli.

“Odrejeno jim je bilo, da morajo Rusijo zapustiti v bližnji prihodnosti,” so zapisali na ruskem ministrstvu. Dodali so, da Moskva pričakuje, da bodo v prihodnje diplomati iz teh treh držav “dosledno spoštovali mednarodno pravo”.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Borrell, ki se je danes v Moskvi srečal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, je izgon “ostro obsodil”, je sporočil njegov tiskovni predstavnik.

V Stockholmu pa so to dejanje ruskih oblasti označili za “povsem neutemeljeno”.

V Rusiji v zadnjih dveh tednih potekajo množični protesti, na katerih zahtevajo izpustitev opozicijskega voditelja Navalnega, ki so ga ruske oblasti prijele sredi januarja takoj po vrnitvi iz Nemčije. Tam se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Ruska policija je na protestih aretirala več kot 10.000 ljudi.

Source
STA
Back to top button