Evropa

Moskva obsodila odločitev Češke o izgonu 18 ruskih diplomatov

Kremelj je danes obsodil odločitev Češke o izgonu 18 ruskih diplomatov, ki so jih oblasti v Pragi obtožile vohunjenja. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je potezo Češke označil za “provokativno in sovražno”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Češke oblasti so v soboto sporočile, da so izgnale 18 uslužbencev ruskega veleposlaništva, ki so jih češke obveščevalne službe označile za ruske tajne agente, vpletene v eksplozijo v skladišču streliva leta 2014, v kateri sta umrli dve osebi.

Rusija se je v nedeljo na izgon svojih diplomatov odzvala z napovedjo o izgonu 20 uslužbencev češkega veleposlaništva v Moskvi. Razglasila jih je za personae non gratae in jim do konca današnjega dne postavila rok, da zapustijo državo. To je Rusija sporočila po tem, ko je rusko zunanje ministrstvo na zagovor poklicalo češkega veleposlanika v Moskvi Vitezslava Pivonko.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je danes dejala, da je namen “naglo izmišljenih” obtožb odvračanje pozornosti od “nakopičenih težav v državah EU in na Zahodu na splošno”.

“Brez dvoma za tem stojijo ZDA,” je dejala. Dodala je, da v odgovor tako češko kot ameriško veleposlaništvo v Moskvi ne bosta več smeli zaposlovati ruskih državljanov.

O naraščajočih napetostih v odnosih z Rusijo danes razpravljajo zunanji ministri EU. Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je opozoril na zaskrbljujoče zdravstveno stanje zaprtega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, diplomatski spor Prage in Moskve ter nevarno krepitev ruskih sil na ukrajinski meji.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button