Množično grobišče v Izjumu želijo preiskati strokovnjaki ZN

Urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice je danes sporočil, da v mesto Izjum na vzhodu Ukrajine želi napotiti ekipo strokovnjakov za preiskavo množičnega grobišča, ki ga je po lastnih navedbah nedavno odkrila ukrajinska stran. Po navedbah novinarjev francoske tiskovne agencije AFP je v Izjumu na stotine grobov.

 

“Naši kolegi v Ukrajini spremljajo navedbe o množičnem grobišču in nameravajo organizirati obisk v Izjumu, da bi ugotovili okoliščine smrti teh ljudi,” je po poročanju AFP dejala tiskovna predstavnica urada visokega komisarja za človekove pravice Elizabeth Throssell. Ob tem je izrazila upanje, da bodo območje lahko obiskali kmalu.

Povedala je še, da bodo strokovnjaki ZN skušali ugotoviti vzrok smrti vsake od žrtev, pa tudi to, ali je šlo za vojake ali civliste.

Odkritje množičnega grobišča v mestu, ki ga je ukrajinska vojska nedavno iztrgala iz rok ruskih sil, je v četrtek zvečer razkril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Odkritje je primerjal s stotinami pobitih, ki so jih po odhodu ruskih sil aprila našli v mestu Buča.

Podrobnosti o številu umrlih ali vzroku njihove smrti ni podal. Regionalni predstavnik policije Sergej Botvinov je za televizijo Sky News dejal, da so odkrili približno 440 grobov, pri čemer naj bi bili nekatere žrtve ustreljene, druge pa ubite v obstreljevanju. Vodja predsednikovega urada Andrij Jermak je napovedal izkop vseh trupel in forenzično preiskavo.

Novinarji AFP, ki so obiskali območje, prav tako poročajo, da je na obrobju Izjuma več sto grobov. Grobovi z belimi križi, označeni s številkami, so po njihovih navedbah posejani med drevesi zunaj mesta. “Ukrajinska vojska, 17 ljudi. Mrtvašnica Izjum,” piše na enem od križev, so še povedali.

Ukrajinska vojska je nadzor nad mestom Izjum, ki velja za pomembno prometno vozlišče in vhod v industrijsko regijo Donbas, ponovno prevzela pred nekaj dnevi v okviru obsežne protiofenzive, ki je že dobršen del ozemlja na vzhodu države vrnila v roke ukrajinskih sil.

Načelnik ukrajinske policije Igor Klimenko je ob tem danes po navedbah AFP in tiskovne agencije Interfax sporočil, da so na ozemlju v regiji Harkov na vzhodu države, ki so ga ponovno osvojile ukrajinske sile, odkrili najmanj 10 lokacij, ki naj bi bile uporabljene za mučenje.

Source
STA
Back to top button