Ministri EU v pripravah na četrtkov vrh o cepljenju

Ministri EU za evropske zadeve bodo danes na videokonferenci pripravili četrtkov virtualni vrh EU, namenjen usklajevanju pri spoprijemanju s pandemijo novega koronavirusa. Pogovori bodo po pričakovanjih osredotočeni na dobavo cepiv, potek cepljenja, izziv novih sevov virusa in potrdilo o cepljenju.

EU je doslej s šestimi farmacevtskimi podjetji sklenila pogodbe o nabavi 2,3 milijarde odmerkov cepiv. Za zdaj so v uniji odobrili cepivi Pfizerja in BioNTecha ter Moderne, s katerima se je unija dogovorila za do 760 milijonov odmerkov cepiva, kar je dovolj za cepljenje 80 odstotkov Evropejcev.

A vrstijo se kritike, da proces poteka prepočasi. Prah dvigujejo tudi navedbe o dvostranskih dogovorih članic s farmacevtskimi podjetji, ki naj bi se sklepali vzporedno z evropskim procesom. Minuli konec tedna je razburila novica, da bodo pri dobavi Pfizerjevega cepiva v prihodnjih tednih zamude.

Duhove buri tudi potrdilo o cepljenju, ki je z zdravstvenega vidika nujno, vendar pa se krešejo mnenja glede pravic, ki naj bi jih zagotavljalo, in časovnega vidika uvedbe. Ker sedaj vsi še nimajo dostopa do cepiva, se vrstijo svarila pred diskriminacijo.

Veliko zaskrbljenosti vzbujajo pojavi novih sevov virusa, zaradi česar se vrstijo pozivi k pospešitvi cepljenja ter krepitvi zmogljivosti za sekvenciranje in s tem lažje spremljanje mutacij virusa.

Na videokonferenci, na kateri bo Slovenijo zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu, pristojen za evropske zadeve, Gašper Dovžan, bodo pregledali tudi stanje v pripravah konference o prihodnosti Evrope, pri čemer se zapleta zaradi nesoglasij glede vodenja konference.

Source
STA
Back to top button