MFRR bo tokrat pod drobnogled vzela varnost novinarjev na Nizozemskem

Pobuda za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev MFRR, ki je pred meseci obiskala Slovenijo, se zdaj odpravlja na misijo na Nizozemsko. Razlog za obisk je zaskrbljenost zaradi slabšanja varnosti tamkajšnjih novinarjev, saj so ti vse pogosteje tarča napadov. Še posebej je odmeval lanski umor Petra R. de Vriesa na ulici sredi belega dne.

 

 

Kot so zapisali na spletni strani Mednarodnega inštituta za tisk (IPI), želijo na terenu preveriti varnostne grožnje, ki so jim izpostavljeni nizozemski novinarji, pri čemer so poleg umora znanega preiskovalnega novinarja de Vriesa izpostavili vse pogostejše napade na zaposlene na javni radioteleviziji NOS, zaradi katerih so se med drugim odločili s službenih vozil odstraniti logotipe NOS.

Po drugi strani so sicer na Nizozemskem konec leta 2019 državno tožilstvo, policija ter novinarska in uredniška združenja skupaj sprožili t. i. pobudo PersVeilig, ki predstavlja močan varnostni mehanizem za novinarje in naj bi zmanjšala grožnje in napade nanje, so spomnili.

Grožnjo varnosti novinarjem na Nizozemskem sicer predstavlja v prvi vrsti organizirani kriminal, vse bolj pa se krepi tudi sovražnost s strani protestnikov in civilne družbe. Po podatkih NVJ je bilo v letu 2020 82 odstotkov tamkajšnjih novinarjev tarča nasilja ali ustrahovanja. To je za petino več kot leta 2017, a obenem je ta delež lani narasel že na kar 93 odstotkov.

Ta trend postavlja pod vprašaj tako še vedno zelo visoko kotiranje Nizozemske na lestvici svobode medijev kot tudi učinkovitost sicer mednarodno priznanega mehanizma PersVeilig.

Misijo na Nizozemskem, ki bo potekala v začetku letošnjega leta, bosta vodila Free Press Unlimited in Evropski center za svobodo medijev (ECPMF), v njej pa bodo sodelovali tudi drugi člani mednarodne pobude MFRR, vključno z IPI. Potekala bo v tesnem sodelovanju z nizozemskim novinarskim društvom NVJ.

V okviru misije so predvideni pogovori z novinarji in uredniki, političnimi odločevalci, policijo in javnim tožilstvom, strokovnjaki ter člani parlamenta. Izsledke bodo objavili v celovitem poročilu, ki bo predstavljeno na mednarodni novinarski konferenci ob zaključku misije, so še sporočili na spletni strani IPI.

MFRR sistematično in celovito spremlja in se odziva na kršitve svobode medijev v vseh državah članicah EU in kandidatkah za članstvo. Projekt se je začel izvajati leta 2020 in ga finančno podpira Evropska komisija. Organiziran je kot zavezništvo vodilnih organizacij za svobodo medijev in novinarskih organizacij v Evropi.

Vsakršne grožnje svobodi medijev, ki jih zazna njihova vseevropska mreža strokovnjakov, novinarjev in drugih partnerjev, MFRR prikazuje na posebni platformi oz. spletnem zemljevidu, s čimer želi okrepiti javno zavedanje in podporo boljši zaščiti novinarjev.

Misija MFRR je lani potekala tudi v Sloveniji, pred tem pa so jih med drugim izvedli na Madžarskem, Poljskem, v Španiji, Srbiji in Črni gori.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button