Evropa

Merklova stopila v bran zakonskemu predlogu za zaostritev protikoronskih ukrepov

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v parlamentu pozvala k hitrejšemu sprejetju nujne zavore glede tretjega vala epidemije covida-19. Nemški poslanci namreč trenutno razpravljajo o spremembah zakona o nadzoru nad nalezljivimi boleznimi, ki med drugim omogoča tudi uveljavitev policijske ure. O zakonu bodo predvidoma določali v sredo.

“Vsak dan, ko je uvedena nujna zavora, je dobljen dan,” je povedala kanclerka.

“Virus ne oprošča polovičarstva, vse je potem samo še težje. Virus ne oprošča odlašanja, potem vse samo traja dlje. Z virusom se ne da pogajati, pozna le en jezik, to je jezik odločenosti. Odločenost sedaj bo na koncu vsem zelo pomagala, v to sem prepričana,” je dodala Merklova.

Potem ko bo o spremembi zakona odločil bundestag, mora o njem odločiti še zgornji dom parlamenta. Načrtovane spremembe naj bi pripomogle k zmanjšanju števila novih okužb ter covidnih bolnikov s hujšim potekom bolezni.

Če bo potrjena, bo ta zvezna nujna zavora v bistvu pomenila, da bo vsaka regija v vsaki nemški zvezni deželi, kjer bo sedemdnevna incidenca novih okužb na 100.000 prebivalcev vsaj tri zaporedne dneve presegala 100, zakonsko obvezana uvesti enoten nabor ukrepov za zajezitev epidemije, ki ga bo opredelila zvezna vlada.

Med ukrepi bodo stroge omejitve glede srečevanja oseb iz različnih gospodinjstev, in sicer na največ eno odraslo osebo iz drugega gospodinjstva. Večina trgovin se bo zaprla, prav tako gledališča, muzeji, živalski vrtovi, bazeni in telovadnice, razen za profesionalne športnike. Restavracije bodo smele hrano prodajati le za prevzem ali dostavo na dom, hoteli ne bodo smeli sprejemati turistov.

Pouk bo lahko potekal v živo le ob pogoju testiranja dvakrat tedensko, če bo sedemdnevna incidenca presegla 200, pa se bodo šole zaprle. Med spornejšimi ukrepi je uvedba nočne policijske ure, ki pa jo že sedaj upošteva več zveznih dežel.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button