Evropa

Merklova Putina pozvala k zmanjšanju števila vojakov ob meji z Ukrajino

Nemška kanclerka Angela Merkel je v današnjem telefonskem pogovoru ruskega predsednika Vladimirja Putina pozvala, naj zmanjša število ruskih vojakov na območju ob meji z Ukrajino. Oba sta sicer izrazila zaskrbljenost zaradi zaostritve napetosti na vzhodu Ukrajine.

Ena od tem pogovora je bila povečana vojaška prisotnost Rusije v bližini vzhodne Ukrajine, so sporočili iz kanclerkinega urada. “Kanclerka je pozvala k zmanjšanju teh okrepitev, da bi umirili napetosti,” so poudarili po poročanju tujih tiskovnih agencij.

V Kremlju so potrdili, da sta voditelja izrazila zaskrbljenost zaradi zaostritve napetosti v konfliktu na vzhodu Ukrajine.

Putin je v pogovoru odgovornost pripisal Kijevu, ki po njegovih besedah s provokacijami v zadnjem času namerno zaostruje razmere na frontni črti, so sporočili.

Voditelja sta se zavzela za okrepitev pogajanja, da bi uresničili mirovne dogovore iz leta 2015 kot “nesporen temelj” za končanje konflikta.

Merklova in Putin sta govorila v času, ko Kijev in njegovi zahodni zavezniki Moskvo obtožujejo, da krepi svojo vojaško prisotnost na mejah. Ob tem proruske separatiste na vzhodu Ukrajine obtožujejo, da sprožajo incidente, ki skoraj vsak dan zahtevajo smrtne žrtve.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button