EvropaSvet

Merklova obljubila Bidnu večjo odgovornost Nemčije in Evrope

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes novemu ameriškemu predsedniku Josephu Bidnu obljubila močnejšo podporo Nemčije in tudi Evropske unije pri mednarodnih vprašanjih in tudi vojaško. Pozdravila pa je tudi odločitev Bidna, da vrne ZDA v pariški podnebni sporazum in Svetovno zdravstveno organizacijo.

 

“Evropa bo morala skupaj prevzeti več odgovornosti in to ne le vojaško, ampak tudi na diplomatskem področju in pri veliko drugih zadevah,” je dejala Merklova. “Dobra novica pa je – mi v Nemčiji smo na to pripravljeni in Evropska unija je na to pripravljena,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudarila kanclerka na današnji novinarski konferenci v Berlinu.

Pozdravila je prve zunanjepolitične odločitve novega ameriškega predsednika. Izpostavila je zlasti odpravo odločitev Bidnovega predhodnika Donalda Trumpa, da se ZDA umaknejo iz pariškega podnebnega sporazuma in članstva WHO. Pozdravila je tudi odpravo prepovedi vstopa v ZDA za državljane iz nekaterih muslimanskih držav.

“S predsednikom Bidnom se odpira precej širši prostor političnega sodelovanja,” je ocenila kanclerka. Še vedno sicer obstajajo pomembne razlike, ki pa jih bodo, kot je prepričana, “rešili v korist obeh držav”.

Odnosi med Nemčijo in ZDA so bili pod Trumpom precej napeti in so bili po ocenah dpa na najnižji točki po drugi svetovni vojni. Trump na Nemčijo ni gledal kot na zaveznico, ampak prej kot nasprotnico. V štirih letih Nemčije ni obiskal, vseskozi pa je Merklovo napadal predvsem zaradi izdatkov za obrambo, pa tudi zaradi presežka Nemčije v zunanjetrgovinskih odnosih z ZDA in gradnje plinovoda Severni tok 2 iz Rusije v Nemčijo.

Biden je ob prisegi v sredo napovedal, da bo načete odnose z zavezniki popravil in znova začel sodelovati s svetom. V Berlinu so to toplo pozdravili.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button