AktualnoEvropa

Merklova in Vučić o širitvi EU na Zahodni Balkan in srbsko-kosovskem vprašanju

 Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes v Beogradu sestala s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Govorila sta o srbskem približevanju Evropski uniji in berlinskem procesu. Razpravljala sta tudi o dialogu med Beogradom in Prištino, ki je pomemben tudi v luči srbskega približevanja EU.

Vučić je po pogovorih povedal, da so bili pogovori odprti in konkretni. Med drugim sta govorila o srbskem približevanju Evropski uniji in usklajenosti srbske zunanje politike z EU, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Merklova je poudarila, da je odprtje nadaljnjih poglavij v pristopnih pogajanjih Srbije z EU neizogibno. Izpostavila je tudi potrebo po nadaljnjih reformah v Srbiji.

“Skozi leta najinega sodelovanja sva vzpostavila odprt odnos, poln zaupanja. Na tej poti smo dosegli cel niz rezultatov, ne glede na to, da je pred Srbijo in celo regijo še dolga pot do članstva v EU, kar je naš skupni cilj,” je poudarila.

Glede širitve EU na Zahodni Balkan je spomnila, da Slovenija v okviru predsedovanja Svetu EU v začetku oktobra pripravlja neformalni vrh EU-Zahodni Balkan,

Povedala je, da ima pomembno vlogo pri približevanju EU tudi berlinski proces, ki so ga vzpostavili na njeno pobudo. Poudarila je, da ta ne nadomešča širitvenega procesa, ampak je cilj povezovanje v regiji. Izrazila je optimizem, da se bo berlinski proces nadaljeval tudi, ko ne bo več na položaju.

Srbski predsednik se je nemški kanclerki zahvalil za vse konkretne rezultate, dosežene v okviru berlinskega procesa.

Govorila sta tudi o odnosih med Srbijo in Kosovom. “Srbija je zavezana dialogu, ker menimo, da zamrznjeni konflikt ni dobra rešitev in da potrebujemo kompromisno rešitev. Vedno bomo odprti za pogovore, kako priti do te rešitve, ker je to dobro za Srbe in Albance,” je poudaril Vučić.

“Če je vprašanje, ali se zavedamo, da ne bomo šli v EU pred rešitvijo kosovskega vprašanja, je to povsem jasno,” je še povedal.

Merklova je poudarila, da kosovsko vprašanje ne bo kar izginilo in ga je treba rešiti. “Nima smisla govoriti o koncu nekega procesa pred reševanjem drugih vprašanj. To vprašanje ne bo izginilo, treba ga je rešiti. Jaz sem za to, da se najprej rešijo vsa druga vprašanja. Upam, da bomo dosegli nov napredek tudi v procesu glede Kosova,” je dejala.

Obisk nemške kanclerke so pospremili tudi protestniki. Nedaleč od Palače Srbije so razgrnili transparent, na katerem so bili kritični do Merklove, ker podpira srbske oblasti. “Odidite že enkrat gospa Merkel. Devet let podpirate diktaturo v Srbiji,” je pisalo na transparentu protestnega Gibanja za spremembe, poroča Tanjug.

Nemška kanclerka bo v torek svojo zadnjo pot po Zahodnem Balkanu na položaju nadaljevala v Albaniji, kjer se bo med drugim srečala s premierjem Edijem Ramo. Na programu ima še kosilo s predsedniki vlad vseh šestih držav Zahodnega Balkana v okviru berlinskega procesa, tema pogovora bo regionalno sodelovanje. Pred povratkom v Berlin se bo na dvostranskih srečanjih sestala s premierji BiH, Črne gore, Severne Makedonije in Kosova.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button