AktualnoEvropaSvet

Merklova in Biden podprla pozive Rusiji, naj ustavi kopičenje vojske ob Ukrajini

Nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški predsednik Joe Biden sta v telefonskem pogovoru podprla pozive Rusiji, naj ustavi nameščanje svoje vojske ob meji z Ukrajino. O tem so v sredo prek video konference govorili tudi ministri zveze Nato, ki že dlje časa izraža zaskrbljenost zaradi dogajanja.

Kanclerka in predsednik sta se strinjala, da je nujno od Rusije zahtevati ustavitev najnovejšega kopičenja vojske, da bi dosegli umiritev razmer,” je v sredo zvečer po pogovoru voditeljev sporočil tiskovni predstavnik Merklove Steffen Seibert.

O zaostrovanju med Rusijo in Ukrajino, ki s krepitvijo ruske vojaške prisotnosti zbuja zaskrbljenost, da bi se lahko konflikt vnovič razplamtel, so pred tem v sredo na video konferenci govorili tudi obrambni in zunanji ministri držav članic Nata.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je ob zaključku vnovič opozoril, da gre za največje kopičenje ruskih enot od nezakonite priključitve Krimskega polotoka leta 2014. Ponovil je, da članice Nata pozivajo Rusijo, naj “konča svoj vzorec agresivnih provokacij”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je v izjavi po pogovorih nakazal, da bi lahko prišlo do novih dobav orožja Ukrajini. Ta po njegovih besedah prejema vojaško opremo in urjenje že nekaj časa, ZDA pa bodo s tem nadaljevale.

ZDA ocenjujejo, da je Moskva na Krimu in ob meji z Ukrajino namestila med 15.000 in 25.000 vojakov.

Kot piše dpa, razlogi za rusko zaostrovanje razmer niso povsem jasni. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu sicer trdi, da je Rusija enote na svojih zahodnih mejah namestila zaradi urjenja vojaške pripravljenosti v odgovor na vojaške dejavnosti Nata, ki da ogrožajo Rusijo.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button