Mattarella po posvetih o rešitvi vladne krize Ficu poveril poizvedovalni mandat

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je po tridnevnih posvetih s predstavniki parlamentarnih strank in parlamenta o rešitvi vladne krize po odstopu premierja Giuseppeja Conteja danes predsedniku poslanske zbornice Robertu Ficu poveril poizvedovalni mandat. Do torka mu mora sporočiti, kakšna je politična večina.

Preveriti mora, kakšna je možnost parlamentarne večine pri skupinah, ki so podpirale dosedanjo vlado, so po pogovoru Fica in Mattarelle sporočili iz predsedniške palače, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Pred tem je Mattarella po koncu posvetov poudaril, da zdravstvena, socialna in gospodarska kriza zahtevajo takojšnje vladne ukrepe. Izpostavil je, da je v teh odločilnih časih njihova dolžnost, da se kmalu oblikuje vlada z ustrezno podporo v parlamentu. Dejal je, da se nakazuje možnost večine na podlagi skupin, ki so podpirale dosedanjo vlado, da pa je to možnost treba temeljito preveriti.

Posvete je danes končal s pogovori s predstavniki Gibanja pet zvezd in strank desnosredinske opozicije. Izpostavil je, da bo kmalu dal pobudo, saj se z izrednimi razmerami v državi lahko soočijo samo s hitro in učinkovito uporabo virov, ki jih zagotavlja EU.

Fico je viden član Gibanja pet zvezd, največje vladne stranke, ki se sicer zavzema za novo vlado pod vodstvom Conteja.

Vodja Gibanja pet zvezd Vito Crimi je po posvetih s predsednikom države danes dejal, da podpirajo, da tudi novo vlado vodi Conte, saj da jo je edini sposoben resno in učinkovito voditi v teh kompleksnih časih. Izrazil pa je tudi pripravljenost na pogovore z nekdanjim premierjem Matteom Renzijem, ki je z izstopom svoje stranke Živa Italija iz vlade povzročil sedanjo vladno krizo. Renzi je po posvetih v četrtek izrazil prepričanje, da v Italiji ne morejo oblikovati nove vlade brez njegove stranke Živa Italija.

Levosredinska Demokratska stranka (PD), ki je prav tako v dosedanji vladi, je v četrtek na posvetih s predsednikom države izrazila podporo Conteju za vnovično vodenje vlade. Desna opozicija in skrajno desne stranke se medtem zavzemajo za predčasne volitve zaradi naklonjenih javnomnenjskih anket, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če Mattarella ne bo uspel najti izhoda iz krize s pomočjo Fica, bi lahko bil prisiljen k sklicu novih predčasnih volitev dve leti pred iztekom mandata sedanje vlade. Mattarella želi to preprečiti, saj si, kot je dejal, Italija ne more privoščiti večmesečne volilne kampanje med pandemijo covida-19 in hudo gospodarsko krizo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Renzijeva stranka je v sredini januarja izstopila iz vlade, kar je nato vodilo v odstop Conteja. Za odstop se je odločil v torek, potem ko mu v parlamentu ni uspelo najti zadostne podpore. Po izstopu manjše koalicijske partnerice Živa Italija je namreč ostal brez absolutne večine v senatu. Na Facebooku je pojasnil, da njegov odstop služi oblikovanju nove vlade, ki lahko ponudi perspektivo nacionalne rešitve. Priznal je, da ni nujno, da bo on vodil novo vlado.

Source
STA
Back to top button