Malteška policija s hišno preiskavo pri bivšem premierju

Policija na Malti je danes preiskala hišo bivšega premierja Josepha Muscata ter zasegla dokumente in mobilne telefone. Policijska preiskava se je začela ob 7. uri zjutraj in je trajala več ur. Muscat je v odzivu dejal, da je “polovično presenečen” zaradi preiskave in da jo je pričakoval, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

 

Policijska preiskava je osredinjena na več milijonov evrov vredno pogodbo o privatizaciji treh državnih bolnišnic. Posel je bil sklenjen v času Muscatovega premierskega mandata. Muscat je istega leta prejel 60.000 evrov od podjetja, povezanega z zasebnim upravljavcem teh treh bolnišnic. Denar naj bi Muscat po njegovih navedbah prejel za plačilo za svetovalno delo, ki ga je opravil, in naj ne bi bilo povezano z Malto.

“V celoti zanikam, da bi storil kaj narobe,” je dejal danes po policijski preiskavi.

Bivši premier je za časnik Times of Malta še dejal, da je preiskovalcem izročil “vse, kar so zahtevali”, vključno z dokumenti in elektronsko opremo, ki pripadajo njemu, njegovi soprogi in hčerkama. Dodal je, da je namig o policijski preiskavi dobil od člana malteške opozicijske stranke.

Muscat je bil malteški premier med letoma 2013 in 2020. Na dveh zaporednih volitvah je njegova laburistična stranka dobila rekordno večino, a je nato odstopil zaradi domnevnih obtožb o korupciji, povezanih z umorom raziskovalne novinarke Daphne Caruane Galizia.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button