Makedonski parlament odloča o novi vladi

Parlament Severne Makedonije bo danes začel razpravo o predlogu nove vlade, ki ga je v torek vložil mandatar Dimitar Kovačevski po odstopu Zorana Zaeva s položaja premierja. Poslanci naj bi o zaupnici novi vladi glasovali v nedeljo. Pričakovati je njeno potrditev, novi ministri pa naj bi nato posle prevzeli v ponedeljek.

 

 

Novi predsednik vladnih socialdemokratov (SDSM) Kovačevski je ob predstavitvi svoje ministrske ekipe in osnutka vladnega programa v parlamentu kot prednostne naloge nove vlade izpostavil boj proti pandemiji covida-19. Prioritetne naloge bodo tudi reševanje energetske krize, ohranjanje življenjskega standarda prebivalcev in krepitev gospodarstva v času gospodarske krize ter uresničitev velikih infrastrukturnih projektov, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Tako kot dosedanjo vlado bo tudi novo sestavljala vladna koalicija, v kateri so od volitev leta 2020 levosredinska SDSM, največja albanska stranka Demokratična unija za integracijo (DUI) ter manjši stranki LDP in Alternativa. V 120-članskem sobranju ima koalicija 64 poslancev.

V novi vladi je Kovačevski ohranil nekatere ministre, bo pa v njej imela SDSM vključno s premierjem 12 članov, DUI šest, manjša albanska stranka Alternativa tri, liberalno-demokratska stranka LDP pa enega, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa. Mandatar je predlagal štiri ministre brez listnice, enega več kot v dosedanji vladi, ki bo pristojen za diasporo. Položaj naj bi zasedel Xhemail Chupi.

V novi vladi pa ne bo več obrambne ministrice Radmile Šekerinske, ministra za zdravje Venka Filipčeta ter ministrice za delo in socialne zadeve Mile Carovske. Kovačevski je pojasnil, da nekaterih ministrov SDSM ni več v vladi, ker se v ekipi brez Zaeva na čelu ne vidijo ali ker je ocenil, da niso dobro opravljali dela.

Za novo obrambno ministrico predlaga Slavjanko Petrovsko (SDSM), za ministra za zdravje pa Bekima Salija, ki je kandidat Alternative. Nova ministra, ki ju predlaga, sta med drugimi tudi pravosodni minister Nikola Tupančevski in ministrica za delo Jovana Trenčevska.

Na položajih pa naj bi ostali notranji minister Oliver Spasovski, zunanji minister Bujar Osmani, finančni minister Fatmir Besimi ter gospodarski minister Kreshnik Bekteshi. Zadnji trije so vsi ministri stranke DUI, ki je v novi vladi z izjemno enega na istih položajih ohranila vse svoje ministre, navaja Tanjug.

Nova vlada se bo ob zdravstveni, gospodarski in energetski krizi morala letos verjetno soočiti tudi z novimi zahtevami opozicije za predčasne splošne volitve ter nadaljevanjem prizadevanj za začetek pristopnih pogajanj z Evropsko unijo. Ta je odvisen od Bolgarije, ki proces blokira zaradi zgodovinskih in dvostranskih vprašanj. Kovačevski naj bi se kot novi premier z bolgarskim premierjem Kirilom Petkovom v Skopju sestal že v torek, so poročali lokalni mediji.

Decembra lani oblikovana nova bolgarska vlada sicer vztraja pri tem, da je makedonski jezik dialekt bolgarskega in da oblasti v Skopju ponarejajo zgodovino. Skopje trditve zavrača in je v odzivu ponovilo, da “ostajata rdeča črta makedonski jezik in makedonska identiteta”.

Kovačevski je po porazu SDSM na lokalnih volitvah oktobra lani in posledičnem odstopu Zaeva s čela vlade in stranke v decembru prevzel vodenje stranke. Mandat za sestavo nove vlade mu je konec lanskega leta nato podelil predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Po navedbah portala Balkaninsight je 48-letni Kovačevski pragmatičen politik, sicer pa relativno nov v politiki in širši javnosti slabo znan. Ob imenovanju za mandatarja je bil namestnik finančnega ministra, sicer pa profesor ekonomije na zasebni univerzi American College v Skopju. Srednjo šolo je končal v ZDA, študiral pa v Skopju ter doktoriral iz ekonomije v Črni gori. Zasedal je vodstvene položaje v vodilnih telekomunikacijskih podjetjih v državi, kot sta T-Mobile in A1. Glavna opozicijska stranka VMRO-DPMNE ga obtožuje, da je lutka Zaeva.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button