AktualnoSosednje državeEvropa

Macron pri Milanoviću o dvostranskem partnerstvu na Zahodnem Balkanu

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je danes na srečanju s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem zavzel za tesno sodelovanje Francije s Hrvaško pri procesih, ki imajo namen stabilnosti in varnosti na Zahodnem Balkanu. Kot je dejal, je vprašanje miru v regiji strateško vprašanje za EU.

 

 

Macron je pred novinarji na Pantovčaku po srečanju z Milanovićem povedal, da je ponosen, ker je prvi francoski predsednik, ki je na uradnem obisku Hrvaške od njene osamosvojitve. Poudaril je, da njegov obisk simbolizira prijateljstvo in vezi med dvema državama.

Ocenil je, da bosta podpisa današnjih dvostranskih sporazumov o strateškem sodelovanju in hrvaškem nakupu francoskih vojaških letal okrepila sodelovanje med državama, ne le v obrambnem sektorju, ki je del obrambe Evrope, temveč tudi ko gre za varnost na področju migracij, znanstvenih raziskav, gospodarstva, geopolitike, zdravstva in podobno.

“Vse to so teme, ki kažejo evropsko pot Hrvaške, kakršna je tudi pridružitev območjem schengna in evra,” je dejal Macron. Napovedal je, da bosta scehngen in evro pomembni prioriteti francoskega predsedovanja Svetu EU, ki bo potekalo v prvi polovici leta 2020.

Macron je izpostavil, da je okrepljeno dvostransko sodelovanje s Hrvaško izjemno pomembno, tudi ko gre za teme Zahodnega Balkana. Kot je dejal, je vprašanje miru v regiji strateško vprašanje za EU, partnerstvo s Hrvaško pa bo omogočalo izvajanje nove etape za Zahodni Balkan. “Vem, da bodo vaše povezave na Zahodnem Balkanu pri tem pomagale,” je menil Macron.

Milanović je dejal, da sta se z Macronom pogovarjala o jugovzhodni Evropi, a tudi o dogodkih v svetu, predvsem Ukrajini in Rusiji. “Francija ima kot edina jedrska sila in stalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov znotraj EU nekoliko širši pogled, kot je naš,” je izjavil Milanović.

Povedal je, da so bili pogovori odlični ter da se veseli strateškega sodelovanja s Francijo. Dodal pa je še, da “Hrvaška je in bo ostala evroatlantska država, sodelovanje z ZDA pa ostaja in bo tudi v prihodnje”.

Macron je prispel na uradni obisk na Hrvaško v sredo zvečer. V Zagrebu se je udeležil delovne večerje z gostiteljem, hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Ob večerji so se pogovarjali o stanju v Jugovzhodni Evropi, strateškem kompasu, migracijah in nadzoru meje kot tudi o sodelovanju v energetiki in skupnih prizadevanjih v boju proti podnebnim spremembam, je objavil Plenković na Twitterju.

Današnji del obiska je začel v uradu Milanovića, v nadaljevanju pa bo skupaj s Plenkovićem na sedežu hrvaške vlade podpisal sporazum o poglobljenem strateškem sodelovanju, ki bo razširil sporazum iz leta 2010. Ministra za obrambo Francije in Hrvaške, Florence Parly in Mario Banožić, pa bosta zatem podpisala še približno milijardo evrov vredno pogodbo o nakupu 12 rabljenih francoskih vojaških letal rafale.

Francoski predsednik bo na Hrvaškem približno 20 ur. Obisk bo sklenil s slovesnim kosilom, na katerega so povabljene številni, ki so prispevali k razvoju hrvaško-francoskih odnosov. Po Zagrebu bo Macron odpotoval v Rim na obisk Italije in Vatikana.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button